woonhuis L

Oosterhout

2012

Woonhuis L is gelegen in het bosrijke buitengebied van Oosterhout. Het bestaande landschap, de oriëntatie op de landelijke omgeving en de gemeentelijke voorwaarden bepalen de achter op het kavel geplaatste positie van de woning. De buitenruimte wordt optimaal beleefd door de verhoogde begane grond ten opzichte van het huidige maaiveld; de grote glasoppervlakken, die zijn gepositioneerd op de zichtlijnen richting de groene omgeving; en de doorlopende terrassen, met op overkraging doorlopend dakvlak. De ruime overstekken zorgen gelijktijdig voor de wering van overmatig lichtinval. De begane grond herbergt de primaire woonfuncties en kan getypeerd worden als een open ruimte, waarin alle ruimtes in elkaar overvloeien. Massieve volumes en het projectmatig ontworpen interieur zorgen voor de verdere geleding. In het bijgebouw zijn enkele nevenfuncties ondergebracht. In het verlengde daarvan ligt het buitenzwembad. Beide volumes zijn ondergronds met elkaar verbonden middels een kelderverdieping, waarin de slaapvertrekken en badruimtes zijn gesitueerd. Door de inrichting van het terrein en de grote glaspartij ontstaat ook hier een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het kantoor en de speelkamer bevinden zich in een afzonderlijke kelder onder de woonruimte. De gevelbekleding bestaat uit verticaal toegepaste Western Red Cedar delen. Het dakvlak is voorzien van een mos-sedum dakbedekking. De terughoudende detaillering in combinatie met de vorm en het gekozen materiaal maakt woonhuis L een eigentijdse, maar passende verschijning in zijn landelijke omgeving.

Opdrachtgever

Particulier

Adviseurs

R2 constructieadviesbureau, SIA

Aannemer

Bouwbedrijf van Kessel