Villa DLN, Nederland

Van openbaar naar privé

Wonen in vrijheid. Het afschermen van zowel de eigen leefwereld als de buitenwereld was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever en moest verzekerd zijn in de nieuwe woning. Een mooie uitdaging. Hoe en waar bepaal je namelijk de grens tussen privé en openbaar? Júist door deze grens als architectonisch thema te bestemmen.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
Particulier
Programma
2018 - 2021
Fotografie

René de Wit

Privacy van alle leefruimtes, zowel binnen als buiten, was het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van de woning.

Gelegen op een hoekperceel in een ruim opgezette, groene villawijk in Brabant geeft de woning met de gecreëerde contour vorm aan de sterke grens tussen binnen en buiten. Nergens van buitenaf ervaar je de leefruimtes die het meest privé zijn. De toepassing van stevig metselwerk met een horizontale karakteristiek bekrachtigt de betekenis van deze overgang tussen openbaar en privé.

Drie grote vensters in het metselwerk breken de gesloten bouwmassa open op die plaatsen waar dat gewenst is. De maat en schaal van de vensters versterken de robuuste verschijningsvorm van de villa.

Het betreden van de woning en daarmee het slechten van de barrière tussen openbaar en privé gebeurt gefaseerd, als een ceremoniële ervaring.

Een besloten lichthof achter de voorgevel leidt naar de voordeur en biedt een bijzonder perspectief vanuit het woonhuis. Eenmaal binnen creëert de trap een dubbelhoge ruimte waar het daglicht vanuit meerdere zijden binnenvalt. Vanuit de centrale hal worden de leefruimtes ontsloten. Deze zijn georganiseerd in een haakvormig volume rondom de tuin die door een sterke groene omzoming is afgeschermd van de omgeving.

Interieurbeelden

De gesloten woning opent zich aan de tuinzijde.

Een doorlopende glaslijn vanuit elke leefruimte biedt contact met de tuin. De leefruimtes zijn onderling zo georganiseerd, dat de verschillende gebruikers in het huis ongestoord met elkaar, maar soms ook bewust langs elkaar kunnen leven.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Jeroen Rijnen

Adviseur constructie
R2 constructie adviesbureau
Aannemer
van Dinther Bouwbedrijf
Installateur W
Peter Megens installaties
Installateur E
Tijssen Elektro
Keukenontwerp
Culimaat
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.