Sportcomplex De Contreie, Oosterhout

Ingebed in het polderlandschap

Een groen polderlandschap. In deze context voegt een licht en transparant sportpaviljoen zich op een vanzelfsprekende wijze in het landschap. Een groot deel van het gebouw wordt onttrokken aan het zicht, doordat het ingebed is in een natuurlijk en groen dijklichaam. Een uitkragend dak bepaalt de karakteristiek van het gebouw.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Oosterhout
Periode
2013 - 2014
Programma
Sportvoorziening met o.a. horeca, tribune en kleedkamers
Fotografie

Michel Kievits

Sportpark De Contreie ligt in het noordelijk gedeelte van de nieuwbouwwijk ‘De Contreie’.

Hoofdgebruikers van het complex zijn voetbalvereniging VV Oosterhout en handbalvereniging OHC. Daarnaast biedt het clubgebouw de mogelijkheid tot diverse sociaal-maatschappelijke activiteiten en dient het als horecavoorziening voor natuurliefhebbers en passanten.

Het sportgebouw heeft een heldere organisatie waarbij de functionaliteit centraal staat.

Op de begane grond, geheel verscholen in de grond, liggen de kleedruimten en alle overige sport-gerelateerde functies. De verdieping huisvest de kantine en is bijna geheel transparant. Vanuit de kantine is er een mooi uitzicht over het gehele sportpark. De tribune, die onderdeel uitmaakt van het dijklichaam is vanuit de kantine te betreden.

Het grote en uitkragende dak, aan de onderzijde bekleed met houten delen, zorgt voor beschutting en geeft het gebouw een paviljoenachtige uitstraling. De bijzonder dakvorm, waarbij de nok over de diagonaal van het dakvlak loopt, zorgt voor een dynamisch beeld.

In diverse opzichten is het gebouw duurzaam.

Het dak is bedekt met mossedum waardoor het regenwater vertraagd wordt afgevoerd via de vlaggenmast en een grote spuwer.

Daarnaast is geïnvesteerd in hoogwaardige technische oplossingen als zonnecollectoren voor het warme water, PV-cellen voor het opwekken van elektriciteit, warmteterugwinning uit het douchewater, de luchtbehandeling en ledverlichting. Tot slot dragen de toepassing van duurzame materialen en de inbedding in het landschap bij aan de duurzaamheidsambitie van de opdrachtgever.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Doorsnede
Doorsnede
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Chi-Hang Chim
Leon Leeftink

Adviseur constructie
Van Boxsel Engineering, Oosterhout
Adviseur installaties
De Blaay-van den Bogaard, Capelle aan den IJssel
Aannemer
Willemsz Bouwbedrijf, Sprang-Capelle
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.