Horecapaviljoen Burgemeester Geukerspark, Helmond

Een circulair paviljoen in het park

Na een renovatie is in de zomer van 2020 het Burgemeester Geukerspark geopend. Het ligt midden in het centrum op het terrein tussen het kanaal, Havenplein en Piet Blomplein. Vroeger stonden hier de fabrieken en kantoren van Obragas. Nu stroomt de Aa er weer bovengronds en is het een groene zone waar bij mooi weer volop gerecreëerd kan worden.

Categorie
Publiek
Opdrachtgever
QX Real Estate
Periode
2019 - 2022
Oppervlakte
400 m2
Programma
Horeca

De Gemeente schreef een tender uit voor het ontwikkelen en bouwen van een horecapaviljoen. Het winnende plan werd gemaakt met QX Real Estate als opdrachtgever: een glazen paviljoen met een houten constructie.

Het gebouw, gesitueerd aan de zuidrand van het park, zorgt voor een nieuwe dynamiek en levendigheid. Het autonoom gelegen horecapaviljoen is alzijdig ontworpen. Het bestaat uit twee gesloten volumes die met een groot overstekend dak met elkaar verbonden zijn. De transparante tussenruimte die zo ontstaat, zorgt voor een verrassend doorzicht naar het park en de nieuwe kreek achter het gebouw. Het vergemakkelijkt de bezoekers om naar binnen te treden. Een toegankelijk en uitnodigend gebouw.

Schema’s ontwerpconcept

1. Programma
2. Relatie met het park
3. Plooiing van de gevel
4. Inweving gebouw met park
5. Inclusief dak
6. Horecapaviljoen Burgemeester Geukerspark

De buitenruimte is integraal meegenomen in het ontwerp.

Om het paviljoen in te passen in zijn parkachtige omgeving is het peil iets verhoogd zodat er optimaal uitzicht op het park is en het paviljoen zichtbaar wordt vanaf alle kanten. Ouders kunnen genieten van het restaurant terwijl de kinderen buiten spelen.

Op sommige plaatsen zijn in het overstekende, groene dak uitsparingen gemaakt om ruimte te geven aan te planten bomen. Er is gekozen voor natuurlijke en duurzaam afgewerkte materialen. Op het dak liggen zonnepanelen. Dit maakt het volledig gasloze en energieneutrale gebouw klaar voor de toekomst. Het demontabele paviljoen is prefab gebouwd.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Rick Hameeteman

Adviseur constructie
Constructie Adviesbureau S3
Aannemer
van den Heuvel bouwbedrijf
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.