Oudegracht 33-35, Utrecht

Unieke woonkwaliteit in een monumentaal casco

In de historische binnenstad van Utrecht, aan de Oudegracht, zijn twee panden die voorheen in het bezit waren van de Zusters Augustinessen getransformeerd naar appartementen. Elk met een unieke plattegrond.

Categorie
Herbestemming, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Boron Management BV
Periode
2020 - 2022
Programma
21 appartementen en 4 shortstay appartementen
Fotografie

Juul Vullings

(bron historische foto’s: Het Utrechts Archief)

De panden, genaamd ‘Meisjesstad’, zijn sinds 1939 in gebruik geweest als opvang voor dakloze vrouwen en meisjes en voor het maatschappelijke werk van de Zusters Augustinessen van Sint Monica.

De gebouwen functioneerden als leef- en woongemeenschappen en hadden samenkomstruimtes en diverse kantoorruimtes. De zusters zelf leven al ruim twintig jaar in het aangrenzende gebouw aan de Waterstraat.

De voormalige R.K. Meisjesschool, nummer 33, heeft geen formele monumentenstatus. Het naastgelegen 17e-eeuwse pand, nummer 35, is een gemeentelijk monument.

Beide panden waren door de diverse verbouwingen functioneel versmolten. Hierdoor waren ze enkel in het gevelbeeld nog afzonderlijk herkenbaar.

De transformatie van de panden maakt de afzonderlijke gebouwen weer afleesbaar in het interieur door de oorspronkelijke structuur te herstellen.

Daarnaast is deze structuur, die in beide gebouwen sterk afwijkt, als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van de appartementen. Het wonen voegt zich naar de structuur van het monument en niet andersom. Hierdoor ontstaat een grote diversiteit aan appartementen. Elke plattegrond is uniek.

Tekeningen

Plattegrond kelder
Plattegrond begane grond
Plattegrond begane grond entresol
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond eerste verdieping entresol
Plattegrond tweede verdieping
Plattegrond tweede verdieping entresol
Plattegrond dak
Doorsnede
Doorsnede
Doorsnede

Het verschil tussen beide panden is in het interieur versterkt.

Dit is bereikt door een afwijkende materialisering en kleurstelling die refereren naar de details en het materiaalgebruik van de oorspronkelijke panden.

Onder beide panden bevinden zich werfkelders die uitkomen aan het water van de Oudegracht. In deze kelders zijn enkele short-stay appartementen gerealiseerd.

Interieurbeelden

Architect

Jaap Bekkers

Team

Yorick Hendrickx
Jeroen Rijnen
Matthijs Spijkers

Adviseur constructie
Ingenieursbureau de Linge
Adviseur installaties
Duinwijck
Aannemer
Van Zoelen
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.