Hoogstraat, Leerdam

Wonen in een oude Blokker

Tussen de Markt en de haven van Leerdam, aan de Grote Steiger, bevindt zich een voormalig winkelpand van Blokker. Dit drielaagse gebouw in metselwerk met een afgetopt pannendak opende zich in zijn oorspronkelijke functie enkel aan de Hoogstraat waar het onderdeel was van het winkelgebied. Het pand is getransformeerd naar wonen en vormt een belangrijke en beeldbepalende schakel tussen de haven en de Markt in het centrum van Leerdam.

Categorie
Herbestemming, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Boron Management BV
Periode
2020 - 2022
Oppervlakte
1.282 m2
Programma
16 appartementen, bergingen en fietsenstalling
Fotografie

Michel Kievits

Situatietekening

Voorop stond om de gesloten karakteristiek van het bestaande gebouw te behouden.

Tegelijkertijd werd deze opengebroken voor daglicht en uitzicht. Door het maken van perforaties in een ogenschijnlijk willekeurig patroon verbinden deze vensters het wonen met de stad. Uniforme detaillering, kleurstelling en markante balkons voegen een nieuwe laag toe aan het bestaande gebouw waardoor een bijzondere identiteit ontstaat op een belangrijke plek.

Conceptschema’s

1. Bestaande situatie
2. Entree op verlopend maaiveld
3. Wonen aan de gevel
4. Daglicht en buitenruimtes
5. Hoogstraat 49, Leerdam

Door de entree van het woongebouw te situeren aan de Grote Steiger, wordt de verbinding tussen Markt en haven opgewaardeerd.

Het natuurlijk verloop van het maaiveld, aflopend naar het water, werd ingezet om de entree via het oorspronkelijke souterrain te verbinden met het centrale trappenhuis in het hart van het gebouw. Hierdoor werd het mogelijk op de begane grond extra woonprogramma te situeren.

In het centrale, ruimtelijke trappenhuis, wordt in het dankbaar spel van dag- en zonlicht het contrast gezocht tussen oud en nieuw. Dit geeft een bijzondere karakteristiek aan de gemeenschappelijke ruimte van het voormalige winkelpand.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Mark Hereijgers
Gina Vermeeren
Jordy van Gorkum

Adviseur constructie
R² constructie adviesbureau
Adviseur installaties
Drietech & Verhoef ingenieursbureau
Aannemer
Lagendijk & Stout
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.