MFA Aagtekerke, Gemeente Veere

Multifunctionele ontmoetingsplaats voor het dorp

In het dorp Aagtekerke vervangt en bundelt een nieuw dorpshuis de eerder verspreid liggende maatschappelijke dorpsvoorzieningen. Een plek voor jong en oud, waarbij de gezamenlijke activiteiten en ontmoeting bijdragen aan de leefbaarheid en vitaliteit van deze kleine dorpsgemeenschap vlakbij Domburg.

Categorie
Onderwijs & Sport, Publiek
Opdrachtgever
Gemeente Veere
Periode
2021 - 2023
Oppervlakte
ca. 1.000 m2
Programma
Dorpshuis met flexibele vergaderruimtes, gymzaal en ruimte voor 1e lijnszorg
GPR score

Energie 10

Awards

Nominatie vakjuryprijs Zeeuwse Architectuurprijs 2024

Het gebouw vervangt een aantal oudere gebouwen en bundelt een dorpshuisfunctie, een sportfunctie en een gezondheidsfunctie. Samen met een nieuwe, grote speeltuin wordt dit een ontmoetingsplaats voor alle generaties in het dorp.

Een vergroend dak met een flauwe kapvorm laat de hoofdvorm van het gebouw aansluiten bij de dorpse karakteristiek. De gevel is van naturel bamboe met Accoya kozijnen. Beide materialen zijn naturel toegepast en hebben een goede duurzaamheidsprestatie. De kleurstelling van het donkere bamboe met naturel zinken dakranden sluit op eigentijdse wijze aan op de zwart geteerde schuren met witte daklijsten die typisch zijn voor Zeeland.

Het gebouw is energieneutraal. Het is naar wens van de gemeente Veere volledig demontabel om hergebruikt te kunnen worden bij veranderende wensen in de tijd.

Het casco is daarom in hout uitgevoerd zowel wat betreft de draagstructuur als de wand- en plafondafwerking.

Bij de afweging van diverse materiaalkeuzes is het principe van Total Cost of Ownership (TCO) gehanteerd. Er is daarbij een analyse gemaakt op basis van kosten voor de aanschaf, het onderhoud, de kwetsbaarheid bij het gebruik, de herstelbaarheid en de mogelijke herbruikbaarheid.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond dakverdieping
Doorsnede
Doorsnede
Play
-00:00
Architect

Bart van der Velde

Bart Machielsen

Team

Yorick Hendrikcx
Phuoc Nguyen
Joyce Taal

Aannemer
Bouwgroep Schrijver
Adviseur constructie
Faktor Civil Engineering
Adviseur installaties
Quinta ingenieursbureau
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.