Basisschool De Vlinderdreef, Moerbeke, België

Een brede school in het hart van het dorp

Basisschool De Vlinderdreef is een echt brede dorpsschool, centraal gelegen in de Gemeente Moerbeke. De nieuwe school is toegankelijk en uitnodigend en functioneert voor het dorp als centrum voor dagelijkse ontmoeting en activiteiten. Naast de ruimtes voor onderwijs heeft het gebouw een refter en een sportzaal met podiumfaciliteiten die ook naschools intensief gebruikt worden door het dorp.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Moerbeke-Waas
Periode
2014-2022
Oppervlakte
4113 m2
Programma
Primair onderwijs met lokalen voor kleuteronderwijs en lager onderwijs, turnsportzaal, een refter/eetzaal en diverse administratieve en functionele ruimtes
Fotografie

Michel Kievits

De essentie in het prijsvraagontwerp was om in tegenstelling tot de opgave niet de bestaande gebouwen te renoveren en een aantal nieuwe lokalen toe te voegen, maar om een volledig nieuw gebouw te realiseren binnen hetzelfde budget.

De volledige nieuwbouw is vervolgens gerealiseerd naast en tussen de voormalige schoolgebouwen, waarin het onderwijs gewoon is doorgegaan tijdens de bouw. De bestaande, sterk gedateerde gebouwen zijn door de aannemer na voltooiing van de nieuwbouw gesloopt.

De nieuwe gebouwen en het volledig nieuwe schoolplein met tal van faciliteiten bieden de gemeente Moerbeke een ruimtelijk samenhangend en energetisch veel hoogwaardiger gebouw dan met renovatie mogelijk zou zijn geweest.

Het gebouw bestaat uit 10 lokalen voor kleuteronderwijs, 18 lokalen voor lager onderwijs, een turnzaal, een refter en alle administratieve en functionele ruimtes die bij deze basisruimtes horen. Akoestiek, daglicht en frisse lucht staan centraal in het gebouw. Op het dak van de technische ruimtes is een kraaiennest voorzien. Hier kunnen de kleine leerlingen een eerste indruk krijgen van de schaal van de wereld met zicht op Antwerpen, Gent en Nederland.

Tekeningen

Plattegrond begane grond De Vaart
Plattegrond eerste verdieping De Vaart
Plattegrond dak De Vaart
Doorsnede De Vaart
Doorsnede De Vaart
Plattegrond begane grond De Kreek
Plattegrond eerste verdieping De Kreek
Plattegrond tweede verdieping De Kreek
Plattegrond derde verdieping De Kreek
Plattegrond dak De Kreek
Doorsnede De Kreek
Doorsnede De Kreek
Architect

Bart van der Velde

Team

Bart Machielsen
Jeroen van Poppel
Yorick Hendrickx
Chi-Hang Chim

in samenwerking met architectenbureau Boonen Michielsens

Adviseur constructie
Studiebureau Studie 10
Adviseur installaties
Studiebureau Studie 10
Aannemer
Strabag
Landschapsarchitect
Atelier Ruimtelijk Advies
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.