Dorpshuis de Leeuwerik, Galder

Een huis voor de dorpsgemeenschap

Dorpshuis De Leeuwerik, het nieuwe kloppend hart van de circa 1300 inwoners tellende gemeenschap Galder en Strijbeek. Alle gemeenschappelijke voorzieningen zitten hier letterlijk onder één dak in een gebouw dat de landelijke karakteristiek van de omgeving weerspiegelt. Maar bovenal creëert het een plek waar de gemeenschap elkaar ontmoet en inspireert.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Alphen-Chaam
Periode
2011 - 2014
Oppervlakte
1.527 m2 (nieuwbouw) en 1.124 m2 (renovatie sporthal)
Programma
basisschool, peuterspeelzaal, KDV, BSO, vergaderruimten, dorpsbibliotheek, multifunctionele zaal en kantine met kleedruimten
Fotografie

Michel Kievits

Het dorpshuis ligt aan de invalsweg van Galder en heeft hierdoor een prominente positie in het dorp. De kapvorm is karakteristiek voor de omliggende bebouwing.

De multifunctionele accommodatie is ontworpen tegen de bestaande sporthal aan en functioneert als één geheel.

Aan de zijde van de Sint Jacobsstraat wordt het gebouw begrensd door een nieuw dorpsplein. Aan de andere zijde kijkt de kantine uit over de voetbalvelden van de voetbalvereniging Gesta. Aan de zuidzijde hebben de klaslokalen zicht op het schoolplein. De typische kapvorm maakt ruimte voor programma op de verdieping.

Conceptschema’s

1. Bestaand en sloop
2. Zoekgebied dorpshuis
3. Programma
4. Alles onder één dak
5. Beeldbepalende kap maakt ruimte op de verdieping
6. Organisatie buitenruimte
7. Dorpshuis de Leeuwerik

Het ontwerp sluit aan bij de dorpse en landelijke karakteristiek van de omgeving door toepassing van natuurlijke materialen, een open en transparant karakter en een herkenbare signatuur.

Grote luifels begeleiden de overgang van binnen naar buiten en weren de zon. De gevel is volledig bekleed met verticale houten latten. De plint van de sporthal is voorzien van een groene gevel en de kap is afgewerkt met een mossedum dakbedekking.

De verschillende ruimten zijn zodanig gesitueerd dat gemeenschappelijk en multifunctioneel gebruik van de ruimten mogelijk is.

De school maakt gebruik van het ontmoetingscentrum en vice versa. Het speellokaal is gekoppeld aan de grote zaal en af te scheiden middels een flexibele wand. Ook de grote zaal is met flexibele wanden open te stellen zodat het ontmoetingscentrum één functionele ruimte wordt waar grote evenementen kunnen plaatsvinden.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Jeroen Michielsen
Joost de Boer
Bart Machielsen

Adviseur constructie
R2 Constructie Adviesbureau
Adviseur installaties
De Blaay-Van den Bogaard
Aannemer
Muller Bouw
Projectmanagement
Stichting Brede School
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.