Interieur van OBS De Wildschut, podiumtrap met kinderen met zicht op het dorp Gilze. Iinterieur is gemaakt van duurzaam FSC hout

OBS De Wildschut, Gilze

Een school van hout in het hart van het dorp

Midden in het dorp Gilze bevindt zich de nieuwbouw voor OBS De Wildschut. Deze compacte, duurzame school vervangt de onoverzichtelijke, uitgestrekte oudbouw. Het maakt daarmee ruimte voor een groot, openbaar schoolspeelterrein.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Gilze & Rijen (ABG Gemeenten)
Periode
2016 - 2021
Programma
Onderwijs
Fotograaf

Bart van Hoek

Niuwbous OBS De Wildschut in Gilze. Zicht op de transparante gevel met voorbijfietsende wilerennersgevel

Het ontwerp is ontstaan vanuit het leerconcept van de school waarbij de ontwikkeling van meervoudige intelligentie van het kind centraal staat.

Het programma is verdeeld in twee zones. De eerste zone, gesitueerd aan het schoolspeelterrein, bestaat uit een cluster van 11 klaslokalen over 2 bouwlagen. Direct grenzend aan de lokalen – aan de zijde van de Raadhuisstraat, in het centrum van het dorp – is een bijzondere ruimte ontwikkeld: de ‘leerfabriek’.

Een fabrieksachtige ruimte met vides en doorzichten voor een gemeenschappelijke invulling en vrije onderwijsvormen.

Kenmerkend zijn de afwisselende en verrassende plekken, variërend in maat en schaal. Hier kunnen de kinderen zich binnen het leerconcept van de school op een inspirerende wijze ontwikkelen. Dit alles tegen het decor van het dorp Gilze.

Conceptschema’s

1. Plangebied
2. Gebouw centraal
3. Oriëntatie programma
4. De dorpse karakteristiek van de ‘leerfabriek’
5. Wijkende rooilijn herstelt doorzicht Molenstraat
6. OBS De Wildschut

De architectuur van het gebouw is markant en iconisch, maar voegt zich ook op een passende wijze in de bestaande context.

De karakteristieke sheddaken, die ter plaatse van de kopgevel worden gespiegeld, maken het gebouw passend in de maat en schaal van het dorp. Tevens zijn ze een subtiele verwijzing naar de verschijningsvorm van de voormalige leerlooierijen, een industrie die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en groei van het dorp.

De transparante voorgevel laat het interieur aansluiten met het dorp. Het gebouw opent zich letterlijk door het gebruik van veel glas. Een sterk verticaal reliëf in deze gevel opent en sluit het interieur wanneer je het gebouw passeert. De rooilijn van de voorgevel wijkt waardoor de historische verbinding met de Molenstraat visueel wordt hersteld.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond dak
Doorsnede
Doorsnede
Doorsnede
Doorsnede

Het schoolgebouw is volledig in hout gerealiseerd. Zowel het casco, de gebouwschil als het interieur.

Een heldere constructieve opzet en een duidelijk onderscheid tussen dragend en niet-dragend, maakt de “Leerfabriek” aanpasbaar in de tijd en daarmee flexibel in gebruik. Door het ontbreken van traditionele gangen en het slim schikken van functies is een compact gebouw ontstaan. Samen met aanvullende isolerende en installatietechnische maatregelen scoort de school hoog wat betreft energiezuinigheid. Zo conformeert de school zich aan de manier van bouwen die de klimaatverandering van ons vraagt. Een lange levensduur is gegarandeerd.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Pascal Grosfeld
Yorick Hendrickx
Jeroen Michielsen
Tomas van der Borst
Bart Machielsen

Adviseur constructie
R2 Constructie Adviesbureau
Adviseur installaties
Innax
Aannemer
Bouwgroep Moonen
Casco
De Groot Vroomshoop
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.