Klavers Jansen, Breda

Een stedelijk ensemble van cultuur, erfgoed en woningbouw

Klavers Jansen is vanuit de binnenstad de entree tot het Havenkwartier. Dit is een uitgelezen kans voor de stad Breda om op deze locatie een hoogwaardige, stedelijke kwaliteit te realiseren. Een eigenzinnige plek: wonen, cultuur en erfgoed op de kop van deze nieuwe stadswijk.

Categorie
Gebiedsontwikkeling
Opdrachtgever
Consortium Spoorzone Breda (Alwel en Winters Bouw & Ontwikkeling)
Periode
2016-2025
Oppervlakte
17.000 m2
Programma
165 woningen en appartementen, commerciële ruimtes, parkeergarage met 84 plaatsen
Duurzaamheid

Ambitie GPR 8

De locatie Klavers Jansen, een voormalige conservenfabriek, ligt aan de noordzijde van het spoor en was tot voor kort een achtergesteld gebied in Breda.

De komst van het nieuwe station en de revitalisering van de wijk Belcrum veranderden de situatie. Binnen de gebiedsvisie voor het Havenkwartier van de gemeente Breda heeft de locatie de potentie uit te groeien tot een uniek, gemengd stedelijk gebied. Van een desolaat oud bedrijventerrein naar een nieuwe culturele hotspot op loopafstand van het station en vlakbij het centrum.

Conceptschema’s

1. Historisch fabriekscomplex
2. Behoud waardevolle gebouwen en constructies
3. Hoofdroutes Strip, binnenwereld en dwaalmilieu
4. Nieuwe gebouwen
5. Gevarieerd programma
6. Ontsluiting en parkeren
7. Diversiteit in materialisatie, contrast met bestaande bakstenen gebouwen
8. Klimaatbestendig en toekomstbestendig
9. Vergroenen plangebied

Het stedenbouwkundig plan voor Klavers Jansen bestaat uit een ensemble van bestaande industriële gebouwen en nieuwe woongebouwen.

Er is een autovrij dwaalmilieu van pleinen en stegen ontwikkeld dat aansluit op het stedenbouwkundige plan van het naastgelegen Backer en Rueb-terrein. Vier nieuwe woongebouwen zorgen voor een sterke verdichting van de voormalige industriële plek waar Klavers Jansen conserven maakte. In een deel van de industriële gebouwen is ruimte voor podiumkunsten.

De geest van de plek blijft rauw en ongepolijst en fungeert ruimtelijk als introductie tot het nieuwe Havenkwartier. De beeldtaal is industrieel, stoer en robuust. Passend bij de geschiedenis en aard van de plek en in sterk contrast met de aangrenzende wijk Belcrum. De twee meest beeldbepalende gebouwen zijn ontworpen in samenwerking met Bureau Fraai, die de gevelconcepten hebben ontwikkeld.

Play
-00:00
Architect

Bart van der Velde

Team

Bart Machielsen
Yorick Hendrickx
Phuoc Nguyen
Joyce Taal

Gevelontwerp gebouw A en D
Bureau Fraai, Amsterdam
Tuinontwerp
OMGEVING, Antwerpen
Stedenbouwkundig plan
i.s.m. Gemeente Breda
Haalbaarheidsstudies
i.s.m. havermans:hielkema
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.