Bouwblok E, Strijp S, Eindhoven

Een stedelijk woonblok op Strijp S

De revitalisering van Strijp S, het voormalige fabrieksterrein van Philips, transformeert het gebied in een innovatief publiek en stedelijk domein om te wonen, werken en recreëren. Een creatieve broedplaats voor design en technologie. Kenmerk van de nieuwe wijk is de herbestemming van de bestaande industriële bebouwing in combinatie met nieuwbouw.

Categorie
Gebiedsontwikkeling, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Woonbedrijf Eindhoven
Periode
2005 - 2012
Oppervlakte
9.200 m2
Programma
circa 200 (huur en koop) appartementen, commerciële ruimte en 20 stadswoningen op een parkeerkelder
Projectpartners

Architecten Cie
architectenIenIen

Vrencken Hoen architecten (bouwkundige uitwerking)

Fotografie

Base Photography

luchtfoto: WSB InfraOntwikkeling

In het masterplan van West8 voor Strijp S zijn op het eerste bouwveld door drie architectenbureaus verschillende gebouwen gerealiseerd voor het Woonbedrijf.

De locatie kenmerkt zich aan de noordkant door een hoge stedelijkheid met grote industriële gebouwen tot 28 meter hoog en aan de zuidkant door de aanwezigheid van vooroorlogse kleinschalige woonbebouwing.

Het masterplan van West8 sluit aan op beide schaalniveaus. Door de aard van de gesloten bouwblokken met een heldere parcellering herinnert het aan de klassieke, grootstedelijke stedenbouw. Hierdoor ontstaat een sterk contrast met de tegenoverliggende voormalige industriële gebouwen van Philips: de buitengewoon karakteristieke Hoge Rug.

historische foto’s: architect Dirk Roosenburg

Basisthema voor de geleding van de gebouwen was het verder opvoeren van de stedenbouwkundige parcellering.

Onder supervisie van West8 werd gestuurd op de ontwikkeling van heldere architectonische thema’s die herinneren aan de aard van de plek. Hoofdthema is de nadrukkelijke verticaliteit van gemetselde lamellen. Deze sluiten op eigentijdse wijze aan op de typisch Eindhovense gebouwen als de Bruine heer en de Philips bedrijfsschool.

Uitgaande van de verticale geleding op een commerciële plint, zijn traditionele materialen toegepast die mooi verouderen, zoals baksteen in aardtonen, hardsteen en gelakt naturel eikenhout.

Architect

Bart van der Velde

Team

Jaap Bekkers
Martijn van Bentum
Pascal Grosfeld
Mark van der Mast

Masterplan
West 8
Betrokken architectenbureaus
de Architekten Cie., architecten|en|en en V/ARCHITECTEN (voorheen VRENCKEN HOEN architecten)
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.