Kindcentrum De Kring, Rijen

Galerijschool met een dorpse karakteristiek

Kindcentrum De Kring is gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de nieuwbouwwijk de Vliegende Vennen tussen een wijk in jaren ’30 stijl en het groene en uitgestrekte buitengebied van het dorp. Het gebouw met een school en kinderopvang vormt een baken in de wijk. Bijzonder aan het gebouw is de afwezigheid van verkeersruimten.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Gilze-Rijen
Periode
2013 - 2015
Oppervlakte
2.233 m2
Programma
primair onderwijs, kinderdagopvang en peuterspeelzaal
Fotografie

Michel Kievits

Door haar toegankelijke karakter, de kapvorm en de geleding van het bouwvolume voegt het gebouw zich naar de wijk.

Tegelijkertijd is het kindcentrum herkenbaar en beeldbepalend door haar landelijke karakteristiek en natuurlijke materialisering als een verwijzing naar het groene buitengebied.

Het haakvormige gebouw maakt een omarmend gebaar naar bezoekers vanaf de rondweg en trekt het groene buitengebied de wijk in. De L-vormige plattegrond verdeelt de buitenruimte in zones met meerdere speelpleinen passend bij de verschillende leeftijdscategorieën van het kindcentrum. Een ruim overkragende witte luifel op ranke stalen kolommen beëindigt het gebouw.

Verkeersruimten in het compacte gebouw zijn niet aan de orde.

Alle groepsruimten van de school worden vanaf maaiveld of met een galerij op de verdieping van buitenaf ontsloten. De groepsruimten, verwerkingsruimten en de centrale aula zijn als kamer-en-suite aaneengeschakeld. De aula vormt het hart van het gebouw.

Alle ruimtes hebben een basismaat van 6×9 meter waardoor functies onderling uitwisselbaar zijn en het gebouw flexibel is in de tijd. Door haar plek in de laagbouw kan het kinderdagverblijf zelfstandig functioneren als onderdeel van het geheel.

Eenvoud, eenheid en sfeer vormen de kernwaarden van het interieur waarin de kinderen kleur geven.

De wanden zijn opgetrokken in grijswit schoon metselwerk. De vloeren zijn in hout (pvc) en de plafonds zijn neutraal in wit en hout. Het vaste interieur is integraal ontworpen met het bouwkundig casco in eenzelfde materialisering en kleurstelling.

Energieverlies wordt tot een minimum beperkt.

Het kindcentrum is een duurzaam en goed geïsoleerd gebouw. Het gebouw heeft een groot accumulerend vermogen door haar materialisering in beton. De luifels, ingegeven door het principe van de galerijschool, reduceren de directe zoninstraling. De energie opwekking vindt plaats door middel van een luchtwarmtepomp waarvan de energiekosten deels worden gecompenseerd door de toepassing van pv cellen op het hoge dak.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond dak
Doorsnede
Doorsnede
Architect

Jaap Bekkers

Team

Jeroen Michielsen

Adviseur constructie
R2 constructie Adviesbureau
Adviseur installaties
De Blaay-van den Bogaard raadgevende ingenieurs
Aannemer
Bouwbedrijf Willemsz
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.