Villa KVD, Teteringen

Doorlopende route in het bos

Met zijn twee gekruiste L-vormen is de woning zorgvuldig in het landschap geplaatst. Doordat de ene L-vorm op stalen kolommen rust, lopen entreepatio en bos vloeiend in elkaar over.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
Particulier
Periode
2007 - 2009
Oppervlakte
453 m2
Programma
Wonen
Awards

nominatie BNA Gebouw van het Jaar 2010 Regio Zuid

Publicaties

De Architect, januari 2010
De Volkskrant, 11 augustus 2010

Fotografie

Paulien Korving

Villa KVD is gelegen in een bosrijk gebied in Teteringen, nabij Breda.

De opdrachtgevers wilden een woonhuis waarin ze optimaal zouden kunnen genieten van de groene omgeving. Deze ambitie bepaalde het concept van de woning: een huis dat zich voegt tussen de bomen en waarin het bewegen steeds een verrassend perspectief biedt op de omgeving.

Het carrévormige volume maakt een continue route door het huis mogelijk, waarbij er steeds contact met het exterieur is.

Het carré, dat gedeeltelijk op kolommen staat, omsluit een open binnenhof. De entree van de woning bevindt zich aan dit hof, waardoor men centraal de woning binnenkomt. De woonvertrekken bevinden zich op de begane grond; de slaapvertrekken zijn opgetild en voorzien van bandramen. De kaders filteren het zonlicht en geven een mooie uitsnede van het bos. Tegelijkertijd versterken ze het sculpturale karakter van de woning.

Als gevelbekleding is gekozen voor fijn bezaagd, verduurzaamd, zwart gebeitst vurenhout. De terughoudendheid van de detaillering in combinatie met de vorm en het gekozen materiaal maakt de woning een eigentijdse en passende verschijning in haar bosrijke omgeving.

‘De jury is vooral onder de indruk van de doorlopende route in het huis, waarbij een ommetje kan worden gelopen van de lager gelegen woonkamer en keuken naar de slaapvertrekken op de verdieping. Daarbij valt de mooie afwisseling van ruimtes en uitzicht op, waarbij binnen voortdurend in relatie staat tot buiten en de continuïteit van het landschap kan worden ervaren. ‘

Juryrapport – BNA Gebouw van het Jaar 2010 Regio Zuid
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Arian van Loon
Martijn van Bentum
Dimphy Rops-Klaassen

Adviseur constructie
R2 constructieadviesbureau
Adviseur installaties
Gebr. van Dijk
Aannemer
Bouwbedrijf Pals
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.