Tuinpaviljoen Roosen, Dongen

Transparant middelpunt in een groene omgeving

In het open landschap tussen Dongen en Dongen-Vaart ligt het tuinpaviljoen voor Roosen Tuinregie. Het paviljoen vormt het centrum van een aaneenschakeling van voorbeeldtuinen, die door diverse tuinarchitecten en hoveniers zijn ontworpen en gerealiseerd. Het paviljoen neemt een centrale positie in binnen het totale plan.

Categorie
Publiek
Opdrachtgever
Roossen Tuinregie
Periode
2003
Programma
multifunctioneel paviljoen
Awards

winnaar Welstandsprijs Noord-Brabant 2003

Fotografie

René de Wit

Er is in hoge mate sprake van een samenhang tussen tuin en paviljoen.

Het gebouw heeft aan de tuinzijde een grote transparantie. Door de ovale vorm reflecteert het glas de tuinen op een wisselende en verrassende manier. Het ruim overkragende dak, de ijlheid en de relatieve laagte van het paviljoen zorgen ervoor dat het gebouw zich op een natuurlijke wijze voegt in het landschap.

Het paviljoen is multifunctioneel van karakter. Zo voorziet het de bezoekers van informatie, reguleert het de bezoekersstromen en kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor kleinschalige evenementen door derden.

“Het paviljoen spreekt tot de verbeelding. Het ligt op een centraal punt in de tuin en is prachtig in balans met het omringende water. De reflectie van het pand in het water maakt het ‘af’. De grondvorm is enigszins ovaal, maar toch net niet. De open en dichtverhouding van de gevel en de harde scheiding ertussen maken het plan erg spannend en ruimtelijk interessant.”

uit het juryrapport Welstandsprijs Noord-Brabant
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Marco Weijers
Bart van der Velde

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.