Buitenbar Piusplein, Tilburg

Een paviljoen met wisselende gedaantes

De gemeente Tilburg wenste op het Piusplein, in het centrum van de stad, een 'buitenbar'. De opgave is geconcretiseerd in een object dat in verschijningsvorm kan veranderen. Op momenten dat de buitenbar 'de stad bedient', kan het paviljoen in hoge mate worden geopend.

Categorie
Publiek
Opdrachtgever
Jef Marijnen en Chérie Cohen
Periode
2008 - 2014
Oppervlakte
119 m2
Programma
buitenbar
Fotografie

John van Groenendaal

De Gemeente Tilburg had de wens om op het Piusplein een buitenbar te realiseren. De opgave werd vertaald naar een verschijningsvorm die in verschijning steeds verandert.

In gesloten toestand is de buitenbar als een bijzonder object in de stad aanwezig. Op momenten dat de buitenbar de passanten en uitgaanders ‘bedient’, wordt de buitenbar maximaal transparant. Glazen wanden kunnen worden weggeschoven, waarmee de bezoekers nagenoeg in de buitenlucht zitten. Zit het weer een keer tegen dan kunnen de puien weer dicht.

Door de eenvoud in materialisering van glas en staal maakt de buitenbar deel uit van het straatmeubilair in het centrum van Tilburg. De puien geven rondom zicht: alleen de dienstruimte en en het sanitaire deel is met folie onzichtbaar gemaakt.

De verschillende gedaantes van de buitenbar anticiperen op de dynamiek van de plek, het verschil in functioneren, het moment van dag of nacht, en de wisselingen van de seizoenen.

De buitenbar in de avond

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Chi-Hang Chim
Bart Machielsen
Jaap Bekkers

Adviseur constructie
R2 constructie adviesbureau
Aannemer
Bouwbedrijf van der Ven
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.