Kindercampus De Vuurvogel, Tilburg

Een compacte school ingebed in een jaren '30 woonwijk

Een compact langgerekt schoolgebouw staat dwars op de kavel met aan weerszijden twee entrees. Eén biedt toegang naar de basisschool. De ander naar de, aan de achterzijde gelegen, kinderopvang. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, zijn er geen gangen. De verkeersruimtes en aula vormen een open en multifunctioneel gebruiksgebied in het hart van de school, waar een groot daklicht zorgt voor daglicht in het hele gebouw.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Stichting Opmaat, Kinderstad
Periode
2006 - 2011
Oppervlakte
2840 m2
Programma
primair onderwijs met een gymzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang
Publicaties

De Architect, mei 2012

Awards

nominatie BNA Gebouw van het Jaar 2012 Regio Zuid

Duurzaamheid

eerste TNO Frisse School van Nederland

Fotografie

René de Wit

De kindercampus heeft een uitermate compact volume, ondanks het uitgebreide programma.

De kavel is krap. Deze wordt namelijk door drie zijden omsloten door bestaande woningbouw. De bouwmassa is zodanig op het kavel gepositioneerd, dat er een functioneel schoolplein overblijft en de meeste klaslokalen direct aan het schoolplein grenzen.

Het schoolgebouw heeft geen traditionele gangzones.

Alle verkeersruimte valt samen met de verblijfsruimtes: optimaal dubbelgebruik van de beschikbare ruimte. De gevraagde flexibiliteit komt tot uiting in de werkpleinen: multifunctionele vloervelden tussen de aula en de klaslokalen.

De gevels hebben een sterke verticale ritmiek van gemetselde lamellen die als filter dienen naar de nabij gelegen omringende bebouwing.

Het gedetailleerde metselwerk kent een karakteristieke reliëf van verspringende horizontale lagen. De uitkragende gymzaal uitgevoerd met houten latten grenst aan de openbare ruimte en accentueert de entree met stalen doosletters DE VUURVOGEL.

Het campusgebouw is als eerste nieuwbouwproject gebouwd volgens het Frisse Scholen-systeem van TNO.

Met name doordat er continue frisse lucht wordt aangevoerd door boven de ramen in de spouw verwerkte roosters. Deze lucht wordt op overdruk gebracht boven het plafond en door gaten in de klaslokalen geperst. Doordat de lucht zich vermengd met de lichaamswarmte van de kinderen, ontstaat er een prettige temperatuur zonder tocht. De lucht wordt vervolgens weer afgevoerd via de centrale ruimte en naar buiten door roosters onder het daklicht. Het systeem werkt CO2-gestuurd.

Weer laat Pascal Grosfeld zijn vakmanschap zien, ook bij een opgave met een beperkt budget. Het bureau levert continu werk van hoog niveau en is daarmee een voorbeeld voor het vak.

Juryrapport BNA Gebouw van het Jaar 2012 Regio Zuid

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond dak
Doorsnede
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Martijn van Bentum
Arian van Loon
Jordy Pereira
Dimphy Rops-Klaassen
Bart van der Velde

Adviseur constructie
AMB-constructie adviesbureau, Tilburg
Adviseur installaties
Huisman en van Muijen installatie adviesbureau, ‘s Hertogenbosch
Directievoering
Arec Bouwmanagement, Goirle
Aannemer
Bouwbedrijf Vaessen BV, Raamsdonksveer
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.