Sporthal Achter de Tuintjes, Gilze

Bestaand en nieuw groen als fundament voor een nieuwe MFA

De bestaande sporthal Achter de Tuintjes is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het pand wordt daarom gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe multifunctionele sporthal. Het ontwerp herwaardeert het historische en groene pad “Achter de Tuintjes” en laat door zijn compactheid maximale ruimte over voor een groen entreeplein in het centrum van Gilze.

Categorie
Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
Gemeente Gilze en Rijen
Periode
2020 - heden
Oppervlakte
1.347 m2
Programma
multifunctionele sporthal, kleedruimtes, horeca en ondersteunende functies

Aan de zijde van het voorplein bevindt zich de formele entree van het gebouw. Het pad Achter de Tuintjes leidt tot een tweede voorruimte aan de zuidzijde met een eigen entree.

Door het gebouw aan twee zijdes te ontsluiten krijgt ook de omgeving aan de (voormalige) achterzijde een kwalitatieve impuls. Twee entrees, die beiden uitkomen in het centrale, gemeenschappelijke gedeelte, bieden de mogelijkheid om het gebouw in delen te exploiteren. Zo kan het bewegingsonderwijs volledig los functioneren van de overige functies zoals de kantine, multifunctionele zaal en denksportruimte.

Conceptschema’s

1. Bestaand
2. Zoekgebied nieuwbouw
3. Zonering
4. Relaties

De nieuwbouw bestaat uit een hybride constructie van stalen spanten met aan weerszijden een stenen kern.

Elk materiaal wordt ingezet op die plek waar het daar het beste tot zijn recht komt. De gevel is rondom bekleed met horizontale rabatdelen die worden opgesloten door verticale houten latten in een kraakhelder stramien. De geprofileerde gevelafwerking geeft het gebouw schaal, versterkt de geometrie van het bouwvolume en sluit aan op de groene krans van bomen die het gebouw omarmen.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Mark Hereijgers
Gina Vermeeren
Tomas van der borst
Dimphy Rops-Klaassen

Adviseur constructie
Adviesbureau Van de Laar
Adviseur installaties
Innax
Adviseur bouwfysica & duurzaamheid
DGMR
Landschapsarchitect
Marseille buiten
Bouwmanagement
Van der Meijs Bouwmanagement & Advies
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.