Villa-appartementen Heiackerdreef, Teteringen

Licht, uitzicht en duurzaam materiaalgebruik

Teteringen, een dorp ten noordoosten van Breda, heeft er een nieuw appartementsblok bij. 18 villa-appartementen in een strak, minimalistisch volume met een fraaie detaillering. Het resultaat is een compositie van horizontale en verticale lijnen en vlakken, waarbij beton en baksteen de hoofdrol spelen.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
M29 Projectontwikkeling
Periode
2016 - 2018
Programma
16 villa-appartementen
Fotografie

Bart van Hoek
Michel Kievits

Het appartementengebouw ligt aan de rand van Teteringen. Het onttrekt zich volledig van de achterliggende nieuwbouwwijk en richt zich volledig op het uitzicht van weilanden en bossen die de directe omgeving kenmerken.

Omdat de kavel precies in de bocht ligt, is het gebouw ontworpen met een karteling in het volume, zodat de rooilijn gevolgd kan worden. De architectuur kenmerkt zich door een opbouw van horizontale en verticale lijnen en vlakken. De compositie van open en gesloten delen in de gevel is helder en elementair. De zorgvuldige detaillering en de edele materialen geven het gebouw een chique en duurzame karakteristiek.

Het ontwerp volgt grotendeels de wetmatigheden van de plattegrond. Vooraan volgt het gebouw de bocht, terwijl het aan de andere zijde meer zelfstandigheid krijgt door de wijkende gevel. Er is geen sprake van een voor- of achterkant. Er is een alzijdig gebouw gerealiseerd te midden van het groen en integraal gericht op dat groen.

Het gebouw haalt zijn expressie vooral uit de zorgvuldige detaillering en edele materialen die zijn gebruikt.

Allereerst is er gekozen voor beton, dat de horizontaliteit en natuurlijke uitstraling van het gebouw benadrukt. Daarnaast speelt baksteen een hoofdrol. Een okerkleurige baksteen die zonder stootvoeg verwerkt is. Hierdoor worden de horizontale lijnen nog eens extra geaccentueerd. In zijn totaliteit ontstaat er een harmonieus evenwicht tussen steen, beton, natuursteen, glas en de natuurlijke omgeving.

Tekeningen

Plattegrond kelder
Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond tweede verdieping
Plattegrond derde verdieping
Plattegrond vierde verdieping
Plattegrond dak
Doorsnede
Doorsnede
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Dimphy Rops-Klaassen
Mark van der Mast
Yorick Hendrickx

Adviseur constructie
R2 Constructie Adviesbureau
Adviseur W-installaties
Van Den Buys Installaties
Adviseur E-installaties
Bink Elektro
Aannemer
Bouwbedrijf Boot
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.