Appartementen Noorderpolder, Zierikzee

Vrij wonen aan het water

Aan de westkant van de net gerealiseerde woonwijk ‘de Velden’ zijn twee appartementsgebouwen ontworpen die liggen aan een waterpartij. Uitgangspunt in het stedenbouwkundige plan van de gemeente was het thema ‘Scandinavisch’. Daarnaast werd voor de twee nieuwe gebouwen een zekere icoonwaarde gevraagd om met de gebouwen het gebied te markeren.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
AM Zeeland
Oppervlakte
2.100m2 (Gebouw Noord) / 5.200m2 (Gebouw Zuid)
Programma
Gebouw Noord (9 appartementen en parkeerkelder) en Gebouw Zuid (25 appartementen en parkeerkelder)
Bijzonderheden

Besloten prijsvraag AM Zeeland

Scandinavië als ontwerpthema sloot goed aan op de ontwerpen en ervaringen na de prijsvragen Europan en Jyvaskyla.

In essentie heeft Scandinavische architectuur eerder een focus op natuurlijke materiaalgebruik en tactiliteit dan de Noord-europese benadering van concept en vorm.

Een aantal verbijzonderingen leveren een alzijdig en levendig beeld op met voor de bewoners ook steeds een uniek, eigen karakter in het totaal.

De grote balkons van beide gebouwen hebben steeds een steeds wisselende plek in alle vier de windrichtingen voor een sterke relatie met het landschap.

De bakstenen zijn extra lang en zeer hard gebakken wat typerend is voor Deense stenen. Ze zijn voor de banden waarin de balkons zijn opgenomen, uitgevoerd met laag om laag uitstekende stenen. Dit benadrukt de horizontaliteit en verzorgt rondom de samenhang.

Om te zorgen voor samenhang én verschil is voor de 25 appartementen van Gebouw Zuid een vergelijkbare gevelkarakteristiek op een andere wijze uitgewerkt.

Deze balkons zijn beglaasd. De gevelbanden worden benadrukt door afwijkend voegwerk. Het gebouw is groter, staat solitair op de kop en rijst als een meer massief blok op uit het water.

Architect

Bart van der Velde

Team

Jeroen van Poppel
Bart Machielsen
Phuoc Nguyen

Adviseur constructie
Sweco
Adviseur installaties
ITN-group
Aannemer
Bouwgroep Peters
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.