Le Duett, Oosterhout

Gestapelde villa’s in een heidelandschap

Aan de rand van de Vlindervallei, een woonwijk in jaren ’30 stijl, gaan twee woongebouwen een bijzondere relatie aan met het omringende landschap en de architectuur van de wijk. Om het groene karakter te koesteren zijn de stedenbouwkundige opzet en de architectuur zo zorgvuldig mogelijk afgestemd op de aard, maat en schaal van de omgeving.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Van Hofwegen Projectontwikkeling
Periode
2018 - 2022
Oppervlakte
3.650 m2
Programma
18 woningen in 2 woongebouwen met ondergrondse parkeervoorziening
Fotografie

Paulien Korving

Het architectonische concept is ontstaan als reactie op de landschappelijke karakteristiek van de directe omgeving.

De Vlindervallei is in het verleden ontwikkeld in een bosrijk gebied met op sommige plekken een open landschap: De Vrachelse Heide. Het ontwerp is sterk bepaald door dit landschap van heidebeplanting, zandverstuivingen en naaldbomen. De twee gebouwen met villa-appartementen met ieder negen wooneenheden zijn licht opgetild ten opzichte van het maaiveld waardoor de privacy van de bewoners gehandhaafd blijft en het landschap doorgetrokken kan worden tot aan de gevel.

De karakteristieke horizontale banden markeren de verdiepingen waarbij de bovenste verdieping een dunnere uitkragende dak rand heeft om de gebouwen een verfijnde en luchtige beëindiging te geven.

Door de twee gebouwen ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaat een luchtig ensemble waarbij ieder gebouw zijn eigen kwaliteit heeft en er verrassende doorkijken ontstaan.

Centraal in het concept staan de uitkragende balkons en de diepe negges met glas. Door in te springen en uit te kragen ontstaat op iedere verdieping een andere plattegrond waardoor het plan zich niet meer laat lezen als een stapeling van conventionele appartementen. Door de wisselende oriëntatie van de balkons bieden de woningen op ieder moment van de dag de mogelijkheid om van de zon en het uitzicht te genieten.

Op iedere laag is er ruimte voor drie appartementen die zich het best laten karakteriseren als éénlaagse villa’s die door de constructie van kolommen en vlakke vloeren volledig vrij indeelbaar zijn. Alle appartementen hebben door intensieve dialoog met de individuele bewoners een andere plattegrond met maatwerk voor de individuele wensen.

De inrichting van de openbare ruimte is groen en landschappelijk; geen parkachtige tuin met bomen en gras maar een reliëf met heide, gemengde bomen en een natuurlijke overgang tussen verharding en landschap.

De beplanting heeft een hoge ecologische waarde en een grote biodiversiteit. Wandelpaden langs de rand aan de westzijde en naar de entrees van de appartementen zijn uitgevoerd in halfverharding en hebben een natuurlijke loop. Langs de wandelpaden zijn bankjes en oriëntatieverlichting opgenomen voor de sociale veiligheid.

Tussen de gebouwen, het landschap en de omgeving is er een natuurlijke overgang. Er zijn daarom rondom het terrein geen hekwerken toegepast om die natuurlijke overgang te versterken. Aan de zijde van de voormalige parkeerplaats aan de oostzijde ligt de ontsluiting van de gebouwen. Het parkeren van de bewoners is geheel onder de gebouwen opgelost en door middel van een slingerpad door het landschap te bereiken.

Architect

Pascal Grosfeld

Jeroen van Poppel

Team

Yorick Hendrickx
Dimphy Rops-Klaassen

Landschapsarchitect
Van Helvoirt Groenprojecten
Adviseur constructie
van Boxel Engineering
Adviseur installaties
Nelissen Ingenieursbureau
Aannemer
Aannemersbedrijf J.A. Gisbergen
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.