Europan 5, Turku, Finland

'In between lines'

‘In between lines’ is het stedenbouwkundig plan voor de herinrichting van een braakliggend terrein op het eiland Hirvensalo aan de rand van de stad Turku in Finland. Pascal Grosfeld en Bart van der Velde wonnen in 1999 de 1e prijs voor deze opgave van Europan 5, een openbare internationale prijsvraag voor architecten onder de 40.

Categorie
Gebiedsontwikkeling, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
City of Turku, Finland
Periode
1998 - 2004
Awards

1e Prijs Europan 5

De Zuid-Finse stad Turku (170.000 inwoners) is omgeven door imposante, beboste eilanden. De locatie is een baai op een van de meest geliefde eilanden.

Het plan fungeert als model voor het bebouwen van het eiland en als uitbreidingsgebied voor de groeiende stad.

Het voorstel is een vorm van terughoudende stedenbouw. Een stedenbouw waarin een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen het bouwen in de stad en het bouwen op de eilanden.

Typische aspecten van het omringende landschap bepalen het plan.

Zowel de lichte begroeiing van de bomen en de leegte van voormalige zeebeddingen, als de heldere ordening van pieren en boten met de beweging van mensen en boten zijn een belangrijk gegeven. In dit landschap verschijnen lage, bijna zwevende gebouwen.

Verbindend en essentieel element voor het hele gebied is een licht opgetild naturel houten promenade langs de kustlijn. De woningen liggen parallel aan deze promenade en roepen de repetitie en orde van de boten aan de pieren in herinnering. Georiënteerd op het zuiden is zelfs de drie uur winterzon te ervaren in alle woningen.

“A project of excessive architectural order which strengthens the charisma of the site”

Uit het juryrapport
Architect

Pascal Grosfeld

Bart van der Velde

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.