Woonzorgcomplex Rietzanger, Heinkenszand

Zorgvuldige aansluiting op de dorpse karakteristiek

In de afgelopen 10 jaar zijn in diverse dorpen in Zuid-Beveland een aantal woonzorgcomplexen gerealiseerd. Groepswoningen voor psycho-geriatrische of somatische cliënten gecombineerd met zelfstandige appartementen met zorg op afroep. Deze schaalverkleining maakt dat bewoners in hun eigen dorp kunnen blijven wonen en dat de dorpen -en daarmee de regio- levensvatbaar blijven. De Rietzanger is het sluitstuk van deze grootschalige operatie.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
R&B wonen, SVRZ
Periode
2009 - 2014
Oppervlakte
5.900 m2
Programma
30 appartementen, 4 groepswoningen, een ontmoetingsruimte en een aantal kantoorruimtes
Fotografie

Michel Kievits

Het nieuwe woonzorgcomplex ligt aan de Dorpsstraat. Deze straat vormt het hart van het dorp en heeft de karakteristiek van een lint.

De bestaande bebouwing is een aaneenschakeling van panden met als gemene deler de maat van het individuele woonhuis. De rooilijn is grillig, de goot- en nokhoogte variëren en de gebruikte materialen zijn divers.

De naam van de straat is precies de aard. Het is een dorpsstraat, met een dorpse maatvoering en een dorpse manier van bouwen. Uitgangspunt voor het ontwerp was om het grote en diverse programma van wonen, zorg en commercie zorgvuldig in te passen in deze kleinschalige context.

Op basis van een aantal dorpse karakteristieken en een zekere gewoonheid zijn de gebouwen voor het woonzorgcomplex ontworpen.

Zo zijn de groepswoningen aan de Dorpsstraat geleed tot een kleinere maat, heeft de rooilijn een wisselend verloop, verschillen de dakranden in hoogte, varieert het materiaalgebruik en zijn de gevelopeningen eenvoudig en in positie wisselend. De licht hellende daken zorgen voor een goed bij het dorp aansluitend profiel.

Kleinschalige en ‘gewone’ architectuur, zonder poespas, máár met goede raamopeningen. De bewoners die veelal aan huis gebonden zijn, hebben zo een prettig contact met buiten en de levendigheid in de Dorpstraat.

Een centrale ruimte vormt het hart van het gebouw en stimuleert ontmoeting.

Het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde bouwdelen die in positie, maat en hoogte verschillen. Ze zijn verbonden met de centrale ruimte, het hart van het woonzorgcomplex.

Door een corridorontsluiting heeft het gebouw zowel een vorm van collectieve en beschutte woonkwaliteit als een alzijdig karakter zonder verdere ruis van galerijen en vluchttrappen.

Dit is passend op deze centrale plek in het dorp waar het gebouw geen feitelijke achterkant heeft. Daarnaast maakte deze typologie de gewenste hoge dichtheid mogelijk. Alle appartementen zijn gericht op de groene en luchtige hoven.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond tweede verdieping
Plattegrond dakverdieping
Doorsnede
Doorsnede
Doorsnede
Architect

Bart van der Velde

Team

Arian van Loon
Joost de De Boer
Bart Machielsen
Mark van der Mast

Adviseur constructie
R2 constructie adviesbureau
Adviseur installaties
Wolter en Dros (nu Croonwolter&dros)
Aannemer
Bouwgroep Peters
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.