Mixt, Heilaarstraat, Breda

Binnenhof als drager

Op de kavel van de voormalige tuinbouwschool staat nu een multifunctioneel complex van drie gebouwen met functies voor werken, wonen en zorg geplaatst rond een semi-openbaar binnenhof. In een context van bedrijfsbebouwing, verkeer en diverse woonbebouwing vormt dit binnenhof een bindende en verstilde plek, waaraan alle belangrijke verblijfsruimtes liggen.

Categorie
Kantoren, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Heja Projectontwikkeling, Laurentius wonen
Periode
2002 - 2007
Oppervlakte
10.720 m2
Programma
18 zorgappartementen, kantoorruimte, 8 luxe appartementen, 9 woon-werk-woningen en parkeerkelder
Fotografie

René de Wit

De verschillende gebouwen samen vormen een samenhangend geheel.

Het totale complex bestaat uit een divers programma van kantoorruimtes, luxe appartementen, zorgappartementen en woon-werkwoningen. Ondanks de uiteenlopende functies van de gebouwen is de totaalervaring uniform door materiaalkeuze, maatvoering en detaillering. De binnenhof is de drager van het plan.

Het kopgebouw bestaat uit een kantoorstrook met ruggelings daaraan appartementen.

Het vormt een buffer naar de drukke, aangrenzende Ettensebaan in Breda. De volledig beglaasde gevel ligt aan de noordzijde waardoor opwarming van het interieur beperkt blijft. De gevel fungeert als billboard voor de gebruikers.

Wit 001

Een tweede gebouw herbergt zorgappartementen.

Deze woningen sluiten aan op de aanwezigheid van een groot zorgcentrum aan de overzijde van de weg. Een centrale middengang ontsluit de zorgappartementen. De appartementen liggen daardoor in de lengte aan de gevel en zijn op de weg of op de binnenhof georiënteerd. Alle woningen hebben grote loggia’s.

Het derde gebouw grenst aan het achtergelegen bedrijventerrein, aan de andere kant van de hof en bestaat uit negen geschakelde stadsvilla’s.

In aansluiting op de aangrenzende bedrijvigheid hebben ze een woon-werkconcept. Op de begane grond hebben deze woningen een ruimte die als werkruimte kan functioneren. De woonruimte bevindt zich op de eerste verdieping.

Iedere stadsvilla heeft in aansluiting op de woonruimte een groot inpandig terras op het zuidwesten. Op de begane grond hebben de woningen aan de voorzijde in de binnenhof een kleine tuin. Aan de achterzijde kan inpandig geparkeerd worden.

Architect

Bart van der Velde

Team

Pascal Grosfeld
Ivo de Bruijn
Gideon Beemster
Dimphy Klaassen
Arian van Loon
Marco Weijers

Interieurarchitect
Embregts interieur architectuur
Adviseur constructie
DHV
Aannemer
Bouwgroep Moonen
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.