Woonhuis L, Oosterhout

Een landelijk huis in een landelijke omgeving

Woonhuis L ligt in het bosrijke buitengebied van Oosterhout. Door de beperkende voorwaarden van het bestemmingsplan bevindt een groot deel van het huis zich onder het maaiveld. Dit levert een meerwaarde op voor de beleving van het zicht en het licht.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
Particulier
Periode
2011-2012
Oppervlakte
620 m2
Programma
Wonen
Awards

BNA Gebouw van het Jaar regio Zuid 2013

Publicaties

Eigen Huis & Interieur april 2015
Elle Decoration feb/maart 2015

Fotografie

Marcel Briaire (exterieur), René de Wit (interieur)

De begane grond is verhoogd ten opzichte van het maaiveld. Hierdoor wordt de buitenruimte optimaal beleefd.

Ook de grote glasoppervlakken dragen sterk bij aan de relatie met buiten. Deze zijn gepositioneerd op de zichtlijnen naar de groene omgeving en de doorlopende terrassen met een op overkraging doorlopend dakvlak. De ruime overstekken zorgen gelijktijdig voor de wering van overmatig lichtinval.

De begane grond herbergt de primaire woonfuncties en kan getypeerd worden als een open ruimte, waarin alle ruimtes in elkaar overvloeien.

Massieve volumes en het projectmatig ontworpen interieur zorgen voor de verdere geleding. In het bijgebouw zijn enkele nevenfuncties ondergebracht. In het verlengde daarvan ligt het buitenzwembad.

Beide volumes zijn ondergronds met elkaar verbonden middels een kelderverdieping, waarin de slaapvertrekken en badruimtes zijn gesitueerd. Door de inrichting van het terrein en de grote glaspartij ontstaat ook hier een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het kantoor en de speelkamer bevinden zich in een afzonderlijke kelder onder de woonruimte.

De terughoudende detaillering in combinatie met de vorm en het gekozen materiaal maakt Woonhuis L een eigentijdse en passende verschijning in zijn landelijke omgeving

De gevelbekleding bestaat uit verticaal toegepaste Western Red Cedar delen. Het dakvlak is voorzien van een mos-sedum dakbedekking. Dit sedumdak gaat naadloos in het landschap op. Het maakt het huis bovendien levendig, omdat de kleur steeds verandert. Na een paar weken droogte is het bruin. Als het daarna flink gaat regenen, is het in een uur weer groen. En in het voorjaar staat het dak in bloei.

“In de huiskamer lijkt het alsof schilderijen met oud-Hollandse landschappen zijn opgehangen; zo fraai wordt het uitzicht door de ramen omlijst.”

Juryrapport BNA Gebouw van het Jaar 2013
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Jeroen Michielsen
Joana Martinslima

Aannemer
van Kessel Bouw
Adviseur constructie
R2 Constructie Adviesbureau
Tuinontwerp
Kamsteeg tuinen
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.