Brandweerpost, Teteringen

Alzijdig paviljoen in een plantsoen

De nieuwe brandweerpost staat op een ongebruikelijke locatie in een plantsoen nabij het dorpshart van Teteringen. Hier stond ooit de voormalige post die te klein was geworden. Nu is er ruimte voor drie brandweerauto's.

Categorie
Publiek
Opdrachtgever
Gemeente Breda, directie Stadsbedrijven
Periode
2007 - 2010
Oppervlakte
465 m2
Programma
Garage voor 3 voertuigen, kleedruimtes en sanitair, ontspannings- en vergaderruimte
Awards

eervolle vermelding BNA Gebouw van het Jaar  2011 Regio Zuid

Fotograaf

Michel Kievits

Voorop in het ontwerp staat het streven naar een sober en doelmatig gebouw. Hierin staat de logistiek van het uitrukken op de begane grond centraal. Haaks hierop staat de oriëntatie van de bovenbouw. Deze bestaat uit een grote ruimte die nadrukkelijk georiënteerd is op twee aangrenzende parkachtige ruimtes en fungeert als instructie- en ontspanningsruimte voor de vrijwilligers. Deze plek is zowel clubhuis als ontmoetings- en educatieruimte en biedt rust na de de emoties van een interventie.

Conceptschema’s

1. Kavel in park in bestaande woonwijk
2. Heldere logistiek: parkeren, omkleden en uitrukken (1)
3. Heldere logistiek: parkeren, omkleden en uitrukken (2)
4. Lichte ruimtes gericht op de groene context. De activiteiten van de brandweer zijn transparant in de publieke ruimte geplaatst: een zichtbaar gevoel van paraatheid.

Het gebouw heeft een transparant karakter.

Van binnen naar buiten biedt dat een prettige en rustgevende blik op het groen. Door de transparante verschijning zijn de activiteiten van de brandweer zichtbaar, wat de paraatheid van de brandweer voor de collectieve veiligheid illustreert.

De gevels zijn bekleed met houten delen.

Het verder transparante gebouw is bekleed met lichtgrijs geolied cederhout in een combinatie van smalle en brede latten die van buiten naar binnen in de plafonds zijn doorgezet.
Hout is een voor een brandweerpost niet voor de hand liggende keuze. Deze afwerking -anders dan de gebruikelijke industriële materiaalkeuze bij dit gebouwtype- geeft het gebouw echter een passend karakter in de groene context.

Een elegant paviljoen in het plantsoen is deze alzijdige brandweerpost voor de vrijwillige brandweer. Hoewel de plek discussie opriep (ooit de rand van de stad, nu midden in een woonwijk), past de half opgetilde brandweerpost qua structuur, textuur en materialisering goed in zijn omgeving.

Juryrapport BNA gebouw van het Jaar 2011

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond dak
Doorsnede
Doorsnede
Doorsnede
Architect

Bart van der Velde

Team

Arian van Loon
Bart Machielsen
Mark Wouters

Adviseur constructie
R2 Constructieadviesbureau, Breda
Adviseur installaties
Rienks Engineering, Breda
Aannemer
Bouwbedrijf Remmers BV, Tilburg
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.