De Scheperij, Teteringen (Gemeente Breda)

Een nieuw dorpshart

Een nieuw en karakteristiek tweede dorpshart voor Teteringen met woningen en winkelruimtes. Dat was de uitvraag voor de besloten prijsvraag die vooraf ging aan de gunning. Centraal in de voorgestelde visie stond de behoefte naar een dorpse architectuur. Hoe maak je een nieuw dorpshart? Hoe geef je vorm aan een plint van supermarkten en dagwinkels waarboven gewoond kan worden?

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
BPD Ontwikkeling en Rialto Vastgoedontwikkeling B.V.
Periode
2016 - 2023
Oppervlakte
9.000 m2
Programma
31 appartementen, 4.000 m2 supermarkten en dagwinkels

De verspringende hoofdvolumes hebben een plint van verhuurbare winkelruimten. Daarboven bevinden zich de woningen die ontsloten worden vanuit een binnenhof.

Het totale plan is teruggebracht tot een aantal geschakelde kleinere gebouwen die aansluiten op de maat en schaal van de omgeving en de dorpse straatprofielen.

Op de kruising van de twee dorpslinten vormt een duidelijke geleding in de rooilijn van het hoofdvolume een duidelijk gemarkeerd voorplein. Aan dit plein liggen alle toegangen tot de winkelruimtes. De markering van het plein wordt versterkt door een hoogteaccent. Flauwe daken zorgen voor een dorpse signatuur die net als de baksteenkleur aansluiten op de bestaande omgeving.

Op het dak van de commerciële ruimten ligt een groene binnenhof. De appartementen zijn hier als een U-vorm omheen gesitueerd. Alle toekomstige bewoners kunnen zo gebruik maken van deze gezamenlijke tuin.

Architect

Bart van der Velde

Team

Jeroen van Poppel
Yorick Hendrickx
Auke Leijten
Dimphy Rops-Klaassen

Ontwerp buitenruimte
Burobol
Adviseur constructie
Ingenieursburo Van Nunen
Adviseur installaties
A vijftien
Adviseur brandveiligheid
Bureau Veldweg
Bouwkosten en bestek
Bouwplus
Aannemer
Bouwbedrijf VB Bouw
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.