Stadswoningen Julianastraat, Eindhoven

Schakeling van zeven splitlevel woningen

Een zevental stadswoningen ontwerpen aan de binnenste ringweg in het centrum van Eindhoven op een braakliggend terrein waarop een aantal monumentale bomen staan. Dat was de uitvraag van de prijsvraag die was uitgeschreven door het Jonge Architecten Initiatief.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Breeplan Vastgoed
Periode
1999 - 2003
Programma
7 splitlevel woningen
Awards

winnaar Jonge Architecten Initiatief 1997

Fotografie

René de Wit

Het terrein is begrensd door een moskee aan de noordzijde, een voormalig schoolgebouw aan de oostzijde en karakteristieke vooroorlogse woningbouw aan de zuidzijde. Ten westen van het terrein ligt een druk bereden ringweg.

de ontwerpopgave betrof een schakeling van ruimtelijk bijzondere woningen tussen een aantal monumentale bomen. Daarbij moest een substantiële geluidbelasting worden teruggebracht. Ook voor de beperkte parkeergelegenheid in de straat moest een oplossing gezocht worden.

Dit leidde tot een zevental splitlevel woningen waarin het volledige woonprogramma inclusief auto is opgenomen binnen een maat van 5×12 meter.

Het ontbreken van een private achtertuin wordt gecompenseerd door een gemeenschappelijke buitenplaats die bereikbaar is vanaf een verhoogd terras. Een geluidluwe inpandige dakpatio verzorgt het daglicht in de slaapvertrekken zodat de geluidbelaste gevel grotendeels gesloten kan blijven.

“Bij dit blok met schitterende huizen valt het woord genialiteit. De woningen hebben dan ook een goede oriëntatie en een bijzondere relatie met het plein door de horizontale louvres. Ook de opbouw en de flexibiliteit van de plattegrond geven aanleiding tot deze waardering. De opgave is zeer evenwichtig in het plan uitgewerkt.”

Uit het Juryrapport van de prijsvraag Jonge Architecten Initiatief
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Bart van der Velde
Ivo de Bruin
Marco Weijers

Aannemer
Bouwbedrijf van Breemaat
Adviseur constructie
Adviesburo Duisters
Adviseur installaties
Nelissen adviesbureau
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.