Woonhuis ZLW

Tiel

2023

Een oude berkenboom, in de achtertuin van een bestaand huis in het buitengebied van Tiel en de wonderlijk mooie omgeving met prachtige vergezichten over het Lingedal vormen de basis van het ontwerp voor het nieuwe woonhuis: een huis dat zich richt op de landschappelijke karakteristiek.

De opdrachtgevers, woonachtig op de kavel in het huis van een van de ouders, wensten bovendien te blijven wonen gedurende het hele ontwerp- en bouwproces.

Door de ruimte in de tuin, achter het bestaande huis, te gebruiken en de nabijheid van de oude boom op te zoeken is een woning ontstaan waarin de vertaling van het programma van eisen perfect tot uitdrukking komt. De leefruimte met open keuken staat centraal en richt zich door een volledig transparante gevel op de boom. De slaapvertrekken zijn gescheiden en genereren een intiem en schaduwrijk hof met uitzicht op het achterland. Door het bestaande huis te slopen ontstaan een genereuze voortuin waarin het nieuwe huis zich tegen de landelijke achtergrond als een groot tuinpaviljoen presenteert.

Bewust is niet gekozen voor een woning over meerdere lagen met kap, zoals het bestemmingsplan voorschreef, maar voor een éénlaagse villa. De horizontale daklijn volgt de uitgestrektheid van de omgeving en reageert haast op een grafische manier op de verticaliteit van stammen van de solitaire, monumentale bomen in de voortuin. Het ontwerp van de landschapstuin zorgt voor bijzondere, verassende zichtlijnen vanuit het huis: de oude boomgaard, een rode beuk, de moestuin. Door op strategische plekken de bestaande houtopstanden aan de rand van de tuin weg te halen vervagen de grenzen van de kavel en annexeert het huis het omringende landschap.

Het huis is opgebouwd uit een schakeling van vlakken van natuursteen en glas. Het overkragende dak zorgt voor schaduw en beschutting. De louvres bieden privacy daar waar de bewoners het wensen en zorgen ervoor dat oververhitting van het huis uitblijft.

Hoogwaardige isolatie, een intelligent installatieconcept met plafondkoeling, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen maken de woning energieneutraal. De wens van bewoners is hiermee vervult: een woonhuis dat zich voegt in de prachtig ingerichte tuin, richt op de oude berkenboom en op een waardige manier de historie en kwaliteiten van de plek opnieuw vertelt.

Adviseurs

Arie Tuinarchitectuur

Aannemer

Van Kesselbouw