Villa SLS, Breda

Beleving van de buitenruimte

In de lichte woning is er steeds een sterke betrekking op buiten. Lange zicht- en looplijnen rekken de beleving van het kavel tot het maximale op. Alle ruimtes gaan in elkaar over waarbij zowel besloten als meer open ruimtes ontstaan. De beweging door het huis heeft geen einde.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
Particulier
Periode
2007 - 2011
Oppervlakte
634 m2
Programma
Wonen, atelierruimte
Fotografie

Michel Kievits

Villa SLS staat in een volgroeide, groene villawijk uit de jaren 60. De huizen zijn in de regel vooraan op het kavel geplaatst en hebben daardoor een gangbare voortuin-achtertuin karakteristiek.

De inpassing van de villa onttrekt zich aan deze typologie. Door het volume achter op de kavel te plaatsen is de oriëntatie op de zon ideaal. De voortuin wordt tot achtertuin. Het geraffineerde beplantingsplan sluit de omliggende bebouwing nagenoeg volledig uit. Met de terugliggende positie van de entree wordt het ritueel van benaderen van het huis opgerekt en wordt de overgang gemaakt tot het betreden van de woning vanuit het publieke domein.

De ruime maat en de tuin vormen de basis tot de aard van het wonen.

Grote glasvlakken en een vlakke overgang van begane grondvloer naar het maaiveld zorgen voor een optimale beleving van de buitenruimte. De begane grond kan gelezen worden als één open ruimte waarin massieve volumes zorgen voor de verdere geleding. Alle ruimtes op de begane grond gaan in elkaar over waarbij zowel besloten als meer open ruimtes ontstaan.

Op de kop van het huis worden onder- en bovenbouw met een vide geschakeld. Hier bevindt zich op de begane grond een atelier en op de verdieping een bibliotheek. Twee trappen zorgen ervoor dat de beweging door het huis geen einde heeft en maken short-cuts mogelijk.

Het materiaal binnen en buiten is identiek doordat het huis wit gepleisterd is. De overgang binnen-buiten is daardoor zoveel mogelijk opgeheven.

Dit wordt versterkt door de overstekken, die ook een zonwerende functie hebben. De puien zijn in slank en vlak staal. De gesloten gevelinvullingen zijn in lichtgrijs geolied cederhout. De lichte natuurstenen vloer loopt naar buiten door. De dakrand is als een uiterst dunne zinken rand uitgevoerd. Dit houdt de gevel schoon en vormt een strakke, ononderbroken lijn.

De grote dakoppervlakken zijn benut om een innovatief warmtedak toe te passen. Een buizensysteem neemt de warmte op en de schakeling op een diepe bron maakt koelen en verwarmen van huis en zwembad op een gunstige en efficiënte manier mogelijk.

Architect

Bart van der Velde

Team

Joost de Boer
Arian van Loon
Bart Machielsen

Adviseur constructie
R2 constructieadviesbureau
Aannemer
Bouwbedrijf Balemans
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.