Woonhuis G

2022

Woonhuis G ligt in een traditionele uitbreidingswijk in Oosterhout. Als een zwarte abstracte verschijning steekt de woning af tegen de soms clichématige modernistische nieuwbouw. De inspiratie voor deze bijzondere woning is gevonden in het schijnbaar alledaagse programma van de bewoners; een jong, samengesteld gezin, met kinderen en hond. De opgave: hoe transformeer je een contextloze omgeving in een inspirerende plek om te wonen?

De opdrachtgever had twee belangrijke eisen: twee auto’s naast elkaar op de kavel kunnen parkeren en de keuken als middelpunt van de woning. Door het programma op de kavel te herschikken en onder te brengen in 3 eenduidige volumes ontstaat er een spannende afwisseling van open en meer gesloten buitenruimtes. Door een strategische schakeling is privacy gewaarborgd en bezonning en uitzicht gereguleerd.

De drie volumes representeren drie primaire woonfuncties: slapen, koken en ontspannen. Van hoog naar laag lopen de volumes af tot achter op het kavel. Het middelste volume, de keuken, staat centraal en heeft een verbinding met het hogere volume aan de voorzijde, aan de zijkant met de patiotuin, aan de achterkant met het zonneterras en aan de westzijde met de berging. Vanuit de keuken is zicht op de entree aan de voorzijde. Het lage volume staat meer achterop het terrein maar heeft ook een verbinding met de patio en de voortuin. Het resultaat is een woning die zich vooral richt op de intrinsieke kwaliteit van de eigen positionering van volumes en niet op de betrekkelijke kwaliteit van de omgeving.

Het gelimiteerde budget in relatie tot het uitgebreide programma leidde tot een onconventionele bouwmethodiek binnen de particuliere woningbouw. Om de kosten onder controle te houden is gezocht naar een nieuwe manier die snel, efficient, overzichtelijk en duurzaam is. Het casco werd daarom volgens een industriële bouwmethode (denk aan demontabel, stalen prefab constructie en sandwichpanelen) gerealiseerd waarbij de afbouw en de installaties als losse componenten later werden toegevoegd. Dit heeft geleid tot een totale bouwtijd van niet meer dan 4 maanden.

De buitenzijde van woning is bekleed met gebrande vurenhouten planken. De kozijnen in de gevel zijn onzichtbaar gedetailleerd waardoor de abstractie van de woning wordt versterkt. De gehele vloer is van industrieel beton. De eiken latten van het plafond zorgen voor een prettige akoestiek in het huis. De tuininrichting is gericht op de verschillende zichtlijnen die in de plattegrond zitten. Het materiaal van de terrassen en de parkeerplaats aan de voorzijde is ook in monolitisch beton.

De woning is door deze vernieuwde bouwwijze zo goed als circulair. Hoge isolatiewaarden van de gevel en het dak in combinatie met buitenzonwering en PV-cellen zorgen voor een energieneutraal en daarmee toekomstbestendig huis.

Opdrachtgever

particulier

Adviseurs

Sterk adviesbureau voor bouwconstructies

Aannemer

Casco: Molenschot Industriebouw, Afbouw: Sebreghts & Zonen Gevel: Vergauwen totaalbouw, Installaties: Van Dijk installatie Made