Woonhuis B

Rotterdam

2020

Woonhuis B is gesitueerd op een perceel dat aan de straatzijde wordt gemarkeerd door enkele monumentale bomen. De organisatie van het programma in een z-vormige plattegrond reageert op de directe context. De woning vormt letterlijk een buffer die de eigen buitenruimtes afschermt van de omringende bebouwing waardoor er twee luwe tuinen ontstaan met elk een eigen karakteristiek. Een compacte, versteende tuin in de ochtendzon en een groene, uitgestrekte tuin met de monumentale bomen in de middag- en avondzon. De leefruimtes zijn “met hun rug” naar de omliggende bebouwing gesitueerd en volledig georiënteerd op de tuin en het licht. Centraal op het kavel, in het hart van het huis, bevindt zich de leefkeuken die de buitenruimtes op het perceel diagonaal met elkaar verbindt. In deze ruimte bevindt zich een open trap die de verdieping ontsluit, die over de breedte van het perceel is gesitueerd en de woning daarmee een duidelijk front geeft.

De architectuur van het huis kenmerkt zich door een abstract gepleisterd volume met lange lijnen die de uitgestrekte vorm van de woning versterken. Door de toepassing van een warmgrijze kleur in de gevel in combinatie met donkere accenten in hout, tracht de woning een bescheiden positie in te nemen ten opzichte van de directe omgeving met het monumentale groen.

Opdrachtgever

particulier

Aannemer

bouw & aannemingsbedrijf C. Spek bv