waterwoningen Nieuw Wolfslaar

Bavel | Nieuw Wolfslaar

2007

De wijk Nieuw Wolfslaar ligt opgespannen tussen de geluidswal naast de A27 en een klein beekje, de Bavelsche Leij. De wijk is opgesplitst in drie deelgebieden. Het zuidelijke gedeelte kenmerkt zich door een jaren dertigachtige architectuur en een groot carrévormig appartementengebouw in het open landschap. Het middelste gedeelte van het stedenbouwkundige plan wordt in beslag genomen door particuliere kavels. Het noordelijke gedeelte, waarin de waterwoningen gelegen zijn, kenmerkt zich door rijwoningen in een strokenverkaveling. Als uitzondering in deze rijwoningen liggen vijf woonblokken in de bedding van de Bavelsche Leij. De woningen komen voort uit de structuur van de naastgelegen woonbuurt, maar zijn licht ten opzichte van elkaar verdraaid waardoor ze op een eigenwijze manier in het landschap liggen. Ze zijn opgetrokken uit een witte handvormsteen en geven daarmee de woonblokken een licht en transparant karakter. De woningen hebben ter compensatie voor het gebrek aan tuin een groot terras op het zuiden, waardoor de betrekking op het omringende landschap optimaal is. Een knik in de woning zorgt ervoor dat de woningen op het water en op het zuiden gericht zijn. Ook geeft het de woning en de buitenruimte privacy en bepaalt het de individualiteit van de woning in het blok. Daarnaast veroorzaakt de knik een verassende ruimtelijkheid in de woning. Het parkeren geschiedt in een halfverdiepte kelder, wat het landschap en uitzicht ten goede komt.

winnaar Buitenplaats Nieuw Wolfslaar 2000

Opdrachtgever

BVR projectontwikkeling

Adviseurs

DHV-SMS

Aannemer

BVR Bouwgroep