Hertespoor

Ulvenhout

2022

De directe nabijheid van het bos inspireert om een ensemble te ontwerpen met een eenduidige uitstraling. De witte, modernistische woningen contrasteren met het groene landschap. Tegelijkertijd interfereren ze tussen de aangrenzende villawijk en de jaren ’90 woningbouw aan de oostzijde.

De driehoekige kavel vormde het sluitstuk in de ontwikkeling van de jaren ’90 wijk Kraaijenberg in Ulvenhout. De kavel was bestemd voor twee woontorens. Maar door weerstand uit de omgeving besloot de ontwikkelaar in 2008 de locatie opnieuw te bestemmen met grondgebonden woningen waar op dat moment veel vraag naar was.
De omgeving kenmerkt zich door traditionele woningbouw in de vorm van twee onder een kap woningen aan de oostzijde en aan de zuid- en westzijde door vrijstaande villa’s. De punt van het driehoekige terrein grenst aan het Ulvenhoutse bos.

Een vanzelfsprekende overgang in schaal en maat met de bestaande bebouwing was het stedebouwkundig uitgangspunt. Zodat de nieuwe ontwikkeling opgaat in de lommerrijke omgeving in plaats van dat het een statement maakt. Door de stedebouwkundige opzet uit de wijk op te pakken en over het driehoekige kavel te projecteren ontstaan hoekkavels met interessante restruimtes. Om de aansluiting met de omgeving te verbeteren is een trapsgewijze opzet gemaakt. De woningen aan de randen zijn maximaal 2 lagen hoog, de woningen in het midden van het plan gaan tot 3 lagen. Door een nieuwe straat toe te voegen aan de Hertespoor wordt een groot deel van de woningen ontsloten.

Resultaat is een ensemble van geschakelde villa’s. Het onderscheid tussen de verschillende types vervaagt door slimme schakeling van volumes. Eenduidige detaillering, de keuze voor een type raam en het wit geschilderde metselwerk zorgen samen met de sculpturaliteit van de geschakelde volumes voor een eigen identiteit. Een groene zoom rondom het plangebied zorgt voor een natuurlijke inbedding en legt een mooie relatie met het Ulvenhoutse bos.

Opdrachtgever

Van Hofwegen Projectontwikkeling BV

Adviseurs

Visietech installatieadviseurs, R2 Constructie Adviesbureau, Stantec (procedure)

Aannemer

Bouwbedrijf Boot