RFC Raamsdonkveer

Raamsdonkveer

2022

Twee verenigingen deelden sinds mensenheugenis een groot sportterrein. Verschillende culturen stonden lange tijd een voor de hand liggende fusie in de weg. Voortschrijdend inzicht, toekomstbestendigheid en enige politieke druk heeft er voor gezorgd dat een samenvoeging noodzakelijk werd. De uitdaging: ontwerp een nieuw clubhuis die de verschillende culturen samenbrengt, de nieuwe club een nieuwe identiteit meegeeft en dat een nieuwe toekomst voor het voetbal in het dorp veiligstelt. .

Aan de zuidzijde van Raamsdonksveer concentreren zich al sinds lange tijd een tweetal voetbalverenigingen. Good Luck en Veerse Boys, respectievelijk een zaterdagvereniging en een zondagvereniging, lagen van oudsher broederlijk naast elkaar. Een fusie zorgde ervoor dat de twee oude accommodaties kwamen te vervallen en de groene buffer die als scheiding diende tussen de twee verenigingen vrijkwam als onderzoeksgebied voor een nieuwe accommodatie.
Het concept van het ontwerp is even simpel als doeltreffend. Door een deel van het programma voor het clubhuis te rangschikken in zuiver gesloten, geometrische volumes en uit elkaar te trekken wordt een tussenruimte gecreëerd die een directe relatie legt tussen de twee oude hoofdvelden. Dit wordt versterkt door het ontwerp op een podium te plaatsen. Door vervolgens de twee volumes ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaat er zicht op de entree en ruimte om buiten te kunnen verblijven in de vorm van twee terrassen. Een bijzonder kapvorm geeft de accommodatie identiteit en is een symbolische uitdrukking van de verbinding tussen de twee voormalige voetbalverenigingen.

Het nieuwe clubhuis bemiddelt letterlijk. Het is de sluitsteen geworden die de fusieclub heeft samengebracht tot een hechte, nieuwe vereniging. De volledig transparante kantine biedt een overzicht over het gehele complex. Door een bestaande ontsluiting aan de noordzijde van het plangebied te transformeren is een nieuwe hoofdontsluiting ontstaan die met de overige bestaande verbindingen zorgt dat het gehele complex voor bezoekers en gebruikers goed bereikbaar is.

Het gebouw is gasloos ,zeer goed geïsoleerd en door een combinatie van zonnepanelen en warmtepompen bijna zelfvoorzienend.

Opdrachtgever

Gemeente Geertruidenberg

Adviseurs

Constructie: H4D Raadgevend Ingenieurs, Installaties: EWZ Adviseurs, Bouwmanagement: Convisie Advies & Management, Buro Mees

Aannemer

Dombosch Bouw Raamsdonksveer