OBS De Wildschut

Gilze

2021

De realisatie van de vervangende nieuwbouw voor de openbare basisschool (OBS) De Wildschut is voortgekomen uit een winnend prijsvraagontwerp. Het concept van “de Leerfabriek” is ontstaan uit de specifieke onderwijsvorm van de school waarbij de ontwikkeling van de meervoudige intelligentia van het kind centraal staat. Het onderwijsconcept is vertaald in zowel de verschijningsvorm van de school, als de wijze waarop het programma is georganiseerd.

Het programma is verdeeld in twee zones. De eerste zone, gesitueerd aan het schoolspeelterrein, bestaand uit een cluster van 11 klaslokalen over 2 bouwlagen. Direct grenzend aan de lokalen – aan de zijde van de Raadhuisstraat, in het centrum van het dorp – is een ruimtelijke constellatie aan gemeenschappelijke functies bedacht met afwisselende en verrassende plekken, variërend in maat en schaal, waar op een geheel eigen wijze onderwijs gegeven kan worden. Hier kunnen de kinderen zich
binnen het leerconcept van de school op een unieke wijze ontwikkelen. Dit alles tegen het decor van het dorp Gilze.

De architectuur van het gebouw is markant en iconisch, maar voegt zich ook op een passende wijze in de bestaande context. De karakteristieke sheddaken, die ter plaatse van de kopgevel worden gespiegeld, maken het gebouw passend in de maat en schaal van het dorp. Tevens brengen ze een subtiele verwijzing naar de verschijningsvorm van de voormalige leerlooierijen, een industrie die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en groei van het dorp. De transparante voorgevel stelt de ruimtelijke
constellatie van het interieur in verbinding met het dorp. Een sterk verticaal reliëf in deze gevel opent en sluit het interieur wanneer je het gebouw passeert. De rooilijn van de voorgevel wijkt waardoor de historische verbinding met de Molenstraat visueel wordt hersteld.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, circulair materiaalgebruik en sfeer en beleving is het gebouw, zowel in hoofddraagconstructie als gevel- en interieurafwerking, volledig opgezet in hout. De installaties zijn uitermate duurzaam en de luchtdichtheid en isolatiewaarde van de gebouwschil zijn
hoger dan de geldende normen. Dit alles leidt tot een laag energieverbruik, een hoog comfort en een zeer prettig en gezond verblijfsklimaat. In het exterieur komt het hout terug in verticale latten op een betonnen plint. De toon van het hout sluit aan bij het kleurenpalet van de omgeving. Dit leidt tot een gebouw met een warme uitstraling, dat zich op ingetogen, eigentijdse wijze voegt in zijn omgeving.

Team

Pascal Grosfeld | Jaap Bekkers | Tomas van der Borst | Yorick Hendrickx | Bart Machielsen

Opdrachtgever

Gemeente Gilze en Rijen

Aannemer

Bouwgroep Moonen