Muziekpaviljoen Sint Oelbertgymnasium in Oosterhout

Oosterhout

2020

Het nieuwe muziekpaviljoen van het Sint Oelbertgymnasium in Oosterhout staat als een mysterieuze verschijning in de groene, lommerrijke omgeving van de school. De opgave was een gebouw te maken dat zich onttrekt van de klassieke karakteristiek van het bestaande schoolgebouw en tegelijkertijd voor een bepaalde tijd een uitbreiding is op de ruimtebehoefte van de school. Het gebouw staat in volledig autonoom in het groen en wordt omzoomt door hoge, monumentale bomen. De toegang tot het gebouw is door middel van “stepping stones” waarmee de autonomie van het gebouw wordt bevestigd. Het gebouw is volledig circulair. Prefab units van 3 x 6 meter zijn gebruikt om het muzieklokaal en de oefenruimtes te faciliteren. Als de school in de toekomst geen behoefte meer heeft aan de extra ruimte kan het gebouw volledig ontmanteld worden en kunnen de materialen en units terug in de bouwketen worden gebracht. De verschijning van het gebouw wordt vooral bepaald door een bijzonder gevelmateriaal; gerecyclede plastic leien van Pretty Plastic, een product van Bureau SLA en Overtreders W. De leien zijn net als de rest van het paviljoen volledig herbruikbaar. De leien genereren door een subtiel kleurverschil een verrassend verloop. Ieder moment van de dag heeft het gebouw een andere karakteristiek en wisselt de abstracte verschijning.

Gevelwerk: Vergauwen Totaalbouw

E-installaties: R&O installaties Oosterhout

W-installaties: Heeboss

Opdrachtgever

Sint Oelbertgymnasium

Aannemer

Touax