Kindcentrum Rijen

Gilze-Rijen

2013

In de nieuwbouwwijk De Vliegende Vennen in Rijen is het nieuwe Kindcentrum Rijen gesitueerd tussen de wijk in jaren ’30 stijl en het groene buitengebied van het dorp. De haakvormige signatuur van het gebouw maakt een omarmend gebaar naar bezoekers vanaf de rondweg, trekt het groene buitengebied de wijk in en geleedt de buitenruimte in speelpleinen voor de verschillende leeftijdscategorieën van het kindcentrum. Door haar toegankelijke karakter, de kapvorm en de geleding van het bouwvolume voegt het gebouw zich naar de wijk. Tegelijkertijd is het kindcentrum herkenbaar en beeldbepalend door haar landelijke karakteristiek en natuurlijke materiaalgebruik.

Het Kindcentrum Rijen huisvest de nieuwbouw voor de Jenaplanschool De Kring, een vestiging van kdv en bso De Kleine Wereld en een peuterspeelzaal. Alle groepsruimten van de school worden vanaf maaiveld of middels een galerij op de verdieping ontsloten.Er is geen interne verkeersruimte maar louter een aaneenschakeling van groepsruimten, verwerkingsruimten en centrale aula. De aula vormt het hart van het gebouw met “het kringelhuis”. De groepsruimten van het kinderdagverblijf zijn tevens aaneengesloten en integraal ontworpen met de school. Alle ruimen komen voort uit een basismodule van 3×3 meter waardoor functies onderling uitwisselbaar zijn en het gebouw flexibel is in de tijd.

Eenvoud, eenheid en sfeer vormen de kernwaarden van het interieur waarin de kinderen kleur en leven brengen. De wanden zijn opgetrokken in grijswit schoon metselwerk. De vloeren zijn in hout (pvc) en de plafonds zijn neutraal in wit en hout. Het vaste interieur is integraal ontworpen en met eenzelfde materiaalgebruik en kleurstelling.
Het kindcentrum Rijen is een duurzaam en “compact” gebouw met een goede vormfactor waardoor energieverlies tot een minimum wordt beperkt. Het gebouw heeft daarnaast een groot accumulerend vermogen door het gebruik van beton en schoon metselwerk. Bouwkundige luifels die dienst doen als galerij en grote overstekken reduceren de directe zoninstraling. De energie opwekking vindt plaats door middel van een luchtwarmtepomp waarvan de energiekosten deels worden gecompenseerd door de toepassing van pv cellen op het hoge dak.

Opdrachtgever

Gemeente Gilze-Rijen

Adviseurs

R2 constructieadvies, De Blaay-van den Boogaard adviseurs

Aannemer

Bouwbedrijf Willemsz