Logeerhuis Catharinadal

Oosterhout

2016

Op het landgoed Sint-Catharinadal te Oosterhout vormen een wijngaard en de renovatie van het gastenverblijf de ingrediënten waarmee de toekomst van de gemeenschap op het Sint-Catharinadal een hele nieuwe wending heeft gekregen.

De kern van de opgave; hoe behouden we ondanks deze drastische en verrassende wending in de geschiedenis van het klooster en de gemeenschap zowel de serene karakteristiek van het klooster als de rust en toewijding van de zusters. Er is daarom binnen het huidige ensemble gezocht naar oplossingen waarbij de activiteiten rondom het verbouwen van wijn geen invloed hebben op het dagelijks leven van de zusters.

Het gastenverblijf voldeed niet meer aan de norm en had te weinig gastenkamers. Het huidige gastenverblijf in het klooster is daarom grondig verbouwd en uitgebreid en is ondergebracht in het klooster en het poortgebouw. Om de bereikbaarheid te verbeteren is een lift toegevoegd. Het gehele programma is binnen de huidige structuur opgelost waardoor geen geweld is gedaan aan de monumentale onderdelen van de vloer en de kap. In het poortgebouw zijn geheel in lijn met het logeerhuis in het klooster vooral tweepersoonskamers gemaakt.

Sint-Catharinadal is na het voltooien van de werkzaamheden geenszins van uiterlijk veranderd. Alle ingrepen zijn gedaan met respect voor de monumentale status van het klooster en het harmonieuze beeld van dit moment. De architectonische ingrepen zijn terughoudend van aard en voegen zich naar de rijke geschiedenis van het klooster. Er is gekozen voor “eerlijk” ambachtelijk materiaalgebruik, geheel in de geest van het bestaande, zonder historiserend te worden. Net als de ingrepen uit het verleden zijn de nieuwe ingrepen op een passende manier afleesbaar en herkenbaar.

 

Team

Jaap Bekkers | Mark van der Mast | Jeroen Michielsen

Opdrachtgever

Stichting Sint Catharinadal

Adviseurs

R2 constructieadviesbureau, Vintis Installatieadvies

Aannemer

Zwaluw Bouw