kantoor Singelveste

Breda | Stationstraat

2009

Het kantoor Singelveste is onderdeel van een ontwikkelingslocatie aan het spoor, ten zuidwesten van het NS station, tegenover een karakteristieke woonbuurt. De opdracht betrof het realiseren van een marktconform gebouw voor woningbouwcorporatie Singelveste. Een belangrijke eis was om het gebouw zodanig te ontwerpen dat Singelveste hun specifieke wensen zou kunnen realiseren in het gebouw, maar dat tegelijkertijd het gebouw een grote mate van flexibiliteit zou behouden voor de toekomst. Dit is bereikt door te werken met grote overspanningen met vrije vloer- en plafondvelden. De maatvoering van het gebouw is uitgezet op het standaard kantoorstramien in een veelvoud van 1.8 meter, als ook op de onderliggende parkeerkelder. De breedte van de kelder is zestien meter en leidt tot een aangename overmaat in de middenzone van het gebouw. Deze is nu ingevuld met vides, sanitaire groepen, pantry’s en zitgelegenheden, maar zou ook met vloeren verdicht kunnen worden. De lichte ruimte geeft het interieur een dynamisch karakter, met de gelegenheid tot informeel ontmoeten in het hart van het gebouw. De kozijnen met grote raamvlakken zijn zo opgedeeld dat deze ook in de toekomst diverse ruimte-indelingen mogelijk maken. Het gebouw heeft, naast de genoemde openheid, een stevig en massief karakter. De zorgvuldig uitgekozen Hilversumformaat metselsteen, de diepe negge en teruggestreken lintvoeg laten het gebouw moeiteloos passen in de locatie en geven het een duurzame en statige uitstraling. De detaillering en het materiaalgebruik zijn doeltreffend, sprekend en zodanig gekozen dat deze in de loop van de tijd hun schoonheid behouden. Binnen het budget en het programma van eisen is een gebouw gerealiseerd dat in uitstraling en gebruik meer is dan een marktconform kantoor.

Opdrachtgever

NS Poort

Adviseurs

Adviesburo Tielemans, Adviesburo van Toorenburgh

Aannemer

Winters Bouw en Ontwikkeling