renovatie kantoorvloer paleis van justitie Den Haag

Den Haag

2015

Het Paleis van Justitie in Den Haag is gesitueerd aan de rand van het centrum bij de entree van de stad via de A12.
De bestaande situatie betrof een gesloten, in zichzelf gekeerde, gedateerde kantoorvloer met donkere kantoorkamers zonder enige relatie met de gemeenschappelijke ruimtes. De nieuwe gebruikers vroegen om transparantie en flexibiliteit in het nieuwe ontwerp. Een sober en zakelijk ontwerp met een warme en representatieve uitstraling.
De ingreep is volledig gericht op het terugbrengen van licht en lucht in het gebouw en het optimaliseren van de transparantie en daarmee de oriëntatie in de stad. De heldere, bestaande structuur van betonnen kolommen, een facilitaire kern en horizontale bandramen wordt ingezet als belangrijkste drager van het ontwerp. Om samenhang te bereiken in de kernwand, is deze volledig bekleed met gelinieerd hout. Alle wanden die haaks op de kern staan zijn gesloten. Alle wanden die evenwijdig zijn aan de kern zijn transparant en voorzien van verticale lamellen om de privacy in de kantoorruimtes te reguleren zonder de betrekking op de gemeenschappelijke ruimten te verliezen. Er is gekozen voor een slijtvaste, duurzame vloerafwerking die onder invloed van het invallende licht een prachtige nuancering geeft aan de kantoorvloer.

Opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Adviseurs

DWA, Smits van Burgst Raadgevend Ingenieursbureau bv

Aannemer

Jurriens Bouwbedrijf