Kantoor BVO Vloeren

Breda

2022

Het ontwerpen van een bedrijfsgebouw voor een betrokken opdrachtgever lijkt in vele opzichten op het ontwerpen van een particulier woonhuis. Hoe zorg je dat de identiteit van een ambachtelijk bedrijf zich representeert in het gebouw? Een intensieve dialoog met de opdrachtgever en een herijking van het stereotype bedrijfsgebouw gingen aan het ontwerpproces vooraf.

De opgave leek simpel. De opdrachtgever, een specialist in het leggen van hoogwaardige, houten vloeren, had op meerdere locaties verschillende functies van zijn bedrijf en ambieerde daarom alles onder een dak te krijgen. Een traditionele aanpak voor een bedrijfsgebouw leek voor de hand liggend maar de kavel op de hoek van twee wegen nodigde uit om af te wijken van het gangbare.

Centraal in het programma staat de showroom, de plek waar de houten vloeren worden gepresenteerd. Daarnaast een kantoor voor de medewerkers en een loods met werkplaats en opslag van materialen.

De eigen wijze waarop de opdrachtgever potentiële cliënten ontvangt bracht ons op het idee een gesloten volume te maken dat zich alleen aan de buitenwereld toont waar men binnentreedt. Een mysterieuze benadering waarbij cliënten nieuwsgierig worden gemaakt, verwondert raken en tenslotte, bij binnenkomst, in de overtuiging raken dat er hoogwaardige kwaliteit geleverd wordt. De haast museale sfeer van het interieur ondersteunt deze beleving.
Een tweede thema is het benutten van de ruimte die een wijkende rooilijn kan bieden. Door gevels uit te voeren in zuiver concave vorm ontstaat extra voorruimte bij de entree, een tuin en ruimte voor de plaatsing van enkele bomen. Bijkomend effect is dat de autonomie van het gebouw wordt versterkt.

De gevel is bekleed met hout dat door de opdrachtgever zelf is verbrand, geheel naar de oude Japanse methode: Shou Sugi Ban. De lichte kromming in de gevels zorgen voor een constant veranderende flikkering van licht en maken van het gebouw een mysterieuze verschijning.

 

Opdrachtgever

BVO Vloeren

Adviseurs

H4D Raadgevend ingenieurs IJohn Macdonald interior-outdoor

Aannemer

Molenschot Industriebouw