Twee nominaties Gebouw van het Jaar 2010

2010

Grosfeld van der Velde Architecten heeft twee nominaties behaald voor de jaarlijks terugkerende prijs voor het Gebouw Van Het Jaar. In totaal zijn ruim 400 plannen beoordeeld. In de regio zuid is Woonhuis KvD in Teteringen samen met 5 andere plannen gekozen uit bijna 80 plannen. In de regio noord-west centrum heeft de Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht samen met ook 5 andere plannen een nominatie verdiend. 22 april zijn de prijswinnaars bekendgemaakt: Snelders heeft in de Regio NWC gewonnen met Schoolgebouw Panta Rhei. In de Regio Zuid heeft BO2 architecten gewonnen met haar Topsporthal en Schaatsbaan Irene Wust.
Grosfeld van der Velde greep net naast de prijzen, lees hierover meer in de onderstaande citaten uit het juryrapport:
Bibliotheek der Letteren:
“Het bepalen van de winnaar was geen sinecure. Twee projecten maakten een dusdanige indruk, dat ze voor discussie zorgden. De een een adembenemende en jaloersmakende restauratie en renovatie, de ander een stedenbouwkundig voorbeeldig ingepaste nieuwbouwoperatie met een buitengewoon fraaie, lichte en overzichtelijke ruimtelijkheid. Beide projecten zijn consistent en zorgvuldig gemaakt, een toonbeeld van vakmanschap en op hun eigen manier maatschappelijk relevant.”
“De winnaar wordt op de voet gevolgd door de indrukwekkende verbouwing van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad in Utrecht, van Grosfeld van der Velde Architecten. Hoewel de lof bij deze uitverkiezing vooral de architect toe valt, is het voor de jury vanzelfsprekend dat achter elk goed gebouw ook een goede opdrachtgever en een goede aannemer staan.”
“Een jaloersmakende en voorbeeldige restauratie/renovatie, waarbij de kracht en de kwaliteit van de oorspronkelijke gebouwen is gezocht, gevonden en van een nieuwe, monumentale grootsheid is voorzien. De architecten hebben op even zorgvuldige als spectaculaire wijze in het monumentale casco nieuwe vloeren gehangen, waarbij een nieuwe omloop is ontstaan en de elegante, stalen hangconstructie zich subtiel voegt in het ritme van de dakspanten. Het nieuwe programma nestelt zich soepel in de oude gebouwen. Door zowel het inbouwpakket als de bestaande structuren hagelwit te maken, ontstaat een serene eenheid. De enorme zichtas, die vanaf de entree helemaal naar de monumentale leeszaal is gelegd, en de dakramen zorgen voor een adembenemende en lichte ruimtelijkheid. De hele ingreep is op uiterst slimme wijze vanuit en met de techniek ontworpen, wat onder meer blijkt uit de luchttoevoer in de hoeken van de boekenkasten. De aandacht en zorg voor details, waaronder de speciaal ontworpen lichtarmaturen, zijn buitengewoon. De werkplekken aan het raam, waarbij de boekenkasten zorgen voor een buffer naar de gang, ogen volstrekt natuurlijk. Ze hebben daglicht, brengen levendigheid op de binnenhof en bieden tegelijk prachtige doorzichten. De jury heeft veel bewondering voor deze feestelijke, uitnodigende, inspirerende en voor de leefbaarheid van de stad belangrijke bibliotheek, waarin boeken en studenten de hoofdrol spelen. Ontwerp en uitvoering getuigen van vakmanschap op alle fronten.”

Woonhuis KvD:
“Het is een buitenkans: maak een eigentijdse villa voor een boskavel. Maar de kans wordt niet altijd benut. In dit geval heeft de opgave tot een bewonderenswaardig resultaat geleid, met een sterke architectonische taal. Met zijn twee gekruiste L-vormen is de woning zorgvuldig in het landschap geplaatst. Doordat de ene L-vorm op stalen kolommen rust, lopen entreepatio en bos vloeiend in elkaar over. De jury is vooral onder de indruk van de doorlopende route in het huis, waarbij een ommetje kan worden gelopen van de lager gelegen woonkamer en keuken naar de slaapvertrekken op de verdieping. Daarbij valt de mooie afwisseling van ruimtes en uitzicht op, waarbij binnen voortdurend in relatie staat tot buiten en de continuïteit van het landschap kan worden ervaren. In gebruik moeten woning en bewoners, die pas een aantal maanden geleden hun intrek in het huis hebben genomen, nog wat aan elkaar wennen. De detaillering is mooi en zorgvuldig. De zwart gebeitste, vurenhouten gevel sluit goed aan bij de omgeving. Het raam bovenaan de trap zorgt subtiel voor reflectie op de tegenoverliggende patiowand. De uitkragende dakranden filteren het zonlicht en omlijsten de natuur. Het hele huis getuigt van beheersing en vakmanschap. Dat het voor particuliere opdrachtgevers inmiddels gewoon is geworden om te investeren in warmtepompen en warmteterugwininstallaties vindt de jury bemoedigend.”