DOK 64 nominatie Gebouw van het jaar 2009

2009

Donderdag 9 april is in Eindhoven de BNA Gebouw van het jaar (regio Zuid) award uitgereikt. DOK 64 is een van de 6 genomineerden, uit 81 ingezonden projecten. Paul van den Heuvel is uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen voor zijn paviljoen in Rijsbergen.
Het juryrapport beschrijft het appartementengebouw van Grosfeld van der Velde Architecten als volgt:
“Mooie ontmoeting. Een heel goed gebouw, met een mooi atrium en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Dat waardeert de jury. Het gebouw is zorgvuldig ingepast in een taps toelopend terrein met aan de voorzijde een drukke straat, aan de achterzijde de vernieuwde rivier De Mark. Door de mooie tweedeling in een hoog en een laag blok, voegt het zich in de typologie van de stedelijke omgeving waar schaalsprongen niet ongebruikelijk zijn. Het stoere gebouw met strakke gevels met lintvormige gaten waarin aluminium kozijnen en terrassen, is op de punt afgerond waardoor een mooie zichtlijn ontstaat naar het enigeoude gebouw in de omgeving: het arsenaal. Zelfs de ramen zijn rond en dit is slechts één voorbeeld van het met zorg gedetailleerde gebouw.
Bijzonder vindt de jury het wigvormige atrium met luchtbruggen van waaruit de woningen ontsloten zijn. Deze onorthodoxe oplossing maakt het woongebouw speels en spannend. De bewoners van de 39 appartementen kunnen elkaar niet alleen hier ontmoeten maar ook op het grote, mooi aangelegde gemeenschappelijke terras op de vierde verdieping. Het terras is verdiept aangelegd in een groen begroeid, aflopend dak van de laagbouw. Door een uitsparing in de gevel is het visueel verbonden met de levendige waterkant.
Parkeren is geen probleem, per appartement zijn twee plaatsen be schikbaar in een geautomatiseerde garage. Via de intercom in de woning kunnen de bewoners hun auto op afroep ‘bestellen’ of vanuit de auto aanmelden met een afstandbediening.
De jury heeft waardering voor het met zorg ontworpen en gedetailleerde gebouw waarbij veel aandacht is besteed aan voorzieningen. Het is een mooie combinatie van een stoer gebouw en Brabantse gezelligheid.”