Woonzorgcomplex ’s Heerenhoek, 's Heerenhoek

Wonen en zorg

De schaal en aard van het gebouw zijn een nieuwe verschijning voor ‘s Heerenhoek: een groter en hoger woongebouw. Het inpassen van het grote woonprogramma op een passende manier in het kleinschalige ‘s Heerenhoek stond daarom centraal in de opgave.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Beveland Wonen, SVRZ
Periode
2006 - 2010
Programma
27 appartementen, twee groepswoningen voor dementerende patiënten en diverse ondersteunende zorgvoorzieningen
Fotografie

Michel Kievits

Het ontwerp is opgevat als een ensemble van gebouwen.

De gebouwen zijn geschakeld als separaat leesbare elementen. Ze sluiten aan op de korrel van de verdere verkaveling in het dorp. Hiertussen ontstaan tal van zicht- en looplijnen, zoals ook overal in het dorp constant doorzichten en verbindingen bestaan. De positie van de gebouwen maakt op een heldere manier de Deken Tomaslaan af en vormt een duidelijke pleinwand aan het nieuwe schoolplein. Kleine verschuivingen tussen de gebouwen onderling breken het volume en markeren de entrees.

De gebouwen zijn gemetseld in een baksteen die in kleur en vorm aansluit op de bakstenen waarvan de kerk is gemaakt.

Stevige witte houten kozijnen en een dertig centimeter dikke witte dakrand vervolmaken de gebouwen. De zorgwoningen op de begane grond zijn door de witte bandkozijnen herkenbaar in de gevel uitgedrukt. Ook tekenen de appartementen zich afzonderlijk af als deel in het grotere geheel doordat het metselwerk tussen de kozijnen terugliggend is gevoegd.

In het interieur zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast. Dit draagt bij aan de beleving van buiten en de tactiliteit, de aanraakbaarheid, wat welkom is voor de binnenwereld die een zorgcomplex bijna onvermijdelijk voor een deel is.

Architect

Bart van der Velde

Team

Arian van Loon
Dimphy Rops-Klaassen
Jan-Peter Wenink
Bart Machielsen

Adviseur constructie
Van Boxsel Engineering
Adviseur installaties
Nelissen Adviesbureau
Aannemer
Bouwbedrijf Rijk
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.