Woningen Bouverijen, Teteringen

Dorpse karakteristiek in edele materialen

Woningen in een dorpse karakteristiek met oog voor het ambachtelijke detail en gebruik van fraai en ‘eerlijk’ materiaalgebruik bleek het passende antwoord op de vrij stereotype architectuur en stedenbouw van de wijk.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Van Hofwegen Projectontwikkeling
Periode
2018 -2021
Programma
6 rijwoningen, 2 twee onder een kap woningen en 2 vrijstaande woningen
Fotograaf

Michel Kievits

Teteringen, een dorp aan de rand van Breda, groeit.

Één van de laatste uitbreidingen is de wijk Bouverijen die qua stedenbouwkundige opzet aansluit op het dorp. Diverse bouwkavels zijn aan verschillende ontwikkelaars gegund waardoor een mengeling van architectuurstijlen ontstaat.

De opgave was duidelijk. Hoe zorgen we dat binnen de strenge regels van het bestemmingsplan en de eenvormigheid van de context een dorpse karakteristiek ontstaat in een vanzelfsprekende, haast pretentieloze architectuur?

Deze ambitie komt tot uitdrukking in het gevelprincipe dat bepaald wordt door een bijzondere compositie van openingen in de gevel. De openingen staan in juiste verhouding tot elkaar. Grote vensters verraden de leefruimte achter de gevel, het kleinste venster behoort tot de zolderkamer. De vensters van de slaapkamers zijn gemaatvoerd op de afmetingen die de regelgeving vraagt; niet meer en niet minder.

De archetypische huizen zijn gemaakt met materialen en een detaillering die afwijkt van de standaard.

Crèmegrijze steen in combinatie met crèmegrijze beton, kozijnen met een edelmetalen uitstraling en een koperen afvoer en goot. De onderlinge samenhang van materialen geven de woningen een chique karakter.

De woningen nemen een bijzondere positie in ten opzichte van de omgeving. De lichte uitstraling, de fraaie materialen en de zuivere detaillering dragen hieraan bij. Ze vormen een interpretatie de dorpse architectuur zonder te vervallen in clichés.

Tekeningen

Plattegrond begane grond
Plattegrond eerste verdieping
Plattegrond tweede verdieping
Plattegrond dak
Architect

Pascal Grosfeld

Team

Mark van der Mast
Dimphy Rops-Klaassen

Adviseur constructie
H4D Raadgevend Ingenieurs
Aannemer
Aannemersbedrijf J.A. Van Gisbergen BV
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.