Villa ZLW, Tiel

Een boom als bepalend element voor het ontwerp

Een oude berkenboom in de achtertuin van het ouderlijk huis van de opdrachtgevers en de wonderlijk mooie omgeving met prachtige vergezichten over het Lingedal vormen de basis van het ontwerp voor een nieuw woonhuis. Een huis dat zich richt op de landschappelijke karakteristiek in het buitengebied van Tiel.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
Particulier
Periode
2018 - 2022
Programma
Woonhuis
Fotografie

Michel Kievits

De opdrachtgevers woonden al op de kavel in het ouderlijk huis. Daarom wensten ze er te blijven wonen gedurende het hele ontwerp- en bouwproces.

Door de ruimte in de tuin achter het bestaande huis te gebruiken en de nabijheid van de oude boom op te zoeken is een woning ontstaan waarin de vertaling van het programma van eisen perfect tot uitdrukking komt. De leefruimte met open keuken staat centraal en richt zich door een volledig transparante gevel op de boom. De slaapvertrekken zijn gescheiden en genereren een intiem en schaduwrijk hof met uitzicht op het achterland. Door het bestaande huis te slopen ontstaat een genereuze voortuin waarin het nieuwe huis zich tegen de landelijke achtergrond als een groot tuinpaviljoen presenteert.

Er is niet gekozen voor een woning over meerdere lagen met kap, zoals het bestemmingsplan voorschreef, maar voor een éénlaagse villa.

De horizontale daklijn volgt de uitgestrektheid van de omgeving en verhoudt zich op een grafische manier tot de verticaliteit van stammen van de solitaire, monumentale bomen in de voortuin. Het ontwerp van de landschapstuin zorgt voor bijzondere, verassende zichtlijnen vanuit het huis: de oude boomgaard, een rode beuk, de moestuin. Door op strategische plekken de bestaande houtopstanden aan de rand van de tuin weg te halen vervagen de grenzen van de kavel en annexeert het huis het omringende landschap.

Het huis is opgebouwd uit een schakeling van vlakken van natuursteen en glas.

Het overkragende dak zorgt voor schaduw en beschutting. De louvres bieden privacy waar de bewoners het wensen en zorgen ervoor dat oververhitting van het huis kan worden voorkomen.

Hoogwaardige isolatie, een intelligent installatieconcept met plafondkoeling, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen maken de woning energieneutraal. De wens van bewoners is hiermee vervuld: een woonhuis dat zich voegt in de prachtig ingerichte tuin, zich richt op de oude berkenboom en dat op een waardige manier de historie en kwaliteiten van de plek opnieuw vertelt.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Bart Machielsen
Tomas van der Borst

Landschapsarchitect
Arie Tuinarchitectuur
Adviseur constructie
R2 constructieadviesbureau
Aannemer
van Kesselbouw
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.