Villa BW, Tilburg

Nieuwe tijdslaag in een monumentale laan

Villa BW voegt zich in het straatbeeld van de monumentale Bredaseweg zonder erin op te gaan. Het woonhuis representeert een nieuwe tijdslaag, geworteld in de oorspronkelijke karakteristiek van de bestaande bebouwing.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
particulier
Periode
2021 - 2023
Oppervlakte
450 m²
Programma
wonen
fotografie

René de Wit

Een eigentijdse interpretatie van de omliggende jaren ’30 villa’s is een belangrijk ontwerpthema.

Deze bestaan alle uit een orthogonaal basisvolume met ondergeschikte toevoegingen als aanbouwen, erkers en entreemotieven. In de nieuwbouw is dit thema vertaald in een ruimtelijke compositie van abstracte volumes.

Een heldere, orthogonale hoofdvorm in het hart van het perceel wordt aan weerszijden geflankeerd door vergelijkbare bouwmassa’s, in hoogte en diepte ondergeschikt.

De compositie van de naar het midden toe oplopende bouwmassa’s, alle in roodbruin metselwerk, verwijzen naar de kapvorm van de oorspronkelijke woning. De gevelopeningen kennen een hoge mate van abstractie die de compositie van de bouwmassa’s versterken: kozijnen zijn weggedetailleerd en draaiende delen zijn voorzien achter opengewerkt (Braziliaans) metselwerk. De nieuwe entree wordt verbijzonderd door de toepassing van een geprofileerde verticale gevelafwerking.

Door het programma in de breedte van het perceel te organiseren, ontstaat van voor naar achter een duidelijke geleding op het perceel.

Het nieuwe bouwvolume creëert een (geluids)luwe achtertuin met veel verblijfskwaliteit en een representatieve voortuin die past in de ruimtelijke opzet van de Bredaseweg. De organisatie van het woonprogramma volgt het principe van de compositie van de bouwmassa. Het primaire woonprogramma in het hoofdvolume is gesitueerd in het hart van het woonhuis centraal op het perceel. De woonkamer is middels een groot venster georiënteerd op de voortuin en de Bredaseweg. De leefkeuken op de royale achtertuin. Het programma in het hoofdvolume wordt in de bijgebouwen geflankeerd door ondergeschikte programma-onderdelen als het kantoor, de wellness en facilitaire ruimten als garage en berging. Alle functies zijn verbonden door heldere loop- en zichtlijnen.

In het woonhuis is aandacht voor duurzaamheid door de toepassing van energiezuinige installaties, hoogwaardig isolerende scheidingsconstructies, bouwkundige luifels en de integratie van buitenzonwering.

In het integrale ontwerp van woning en tuin is bewust ingezet op vergroening, een minimale hoeveelheid verharding en verschillende nestgelegenheden in de gevels. Het hemelwater wordt op het perceel vertraagd geïnfiltreerd in het maaiveld. Daarnaast zijn de markante bomen op het perceel behouden en bewust onderdeel gemaakt van de beleving van de tuin vanuit de verschillende leefruimten.

Interieurbeelden

Architect

Jaap Bekkers

Team

Gina Vermeeren

adviseur constructies
R² constructie adviesbureau
aannemer
Aannemingsbedrijf Joh. F. Goesten & Zn.
landschap
PUUR groenprojecten
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.