Triple O Campus, Breda

Een broedplaats voor de creatieve industrie

De Triple O Campus is de centrale plek waar de creatieve industrie en de toegepaste technologie samenkomen, in een groene setting met een autoluw binnengebied. Centraal op de campus staan de slangentoren en het blushuis die door hun positie en oorspronkelijke karakteristiek de identiteit van het gebied hebben bepaald.

Categorie
Gebiedsontwikkeling
Opdrachtgever
Red Concept-Kadans Science Partner
Periode
2008 - 2020
Programma
8 gebouwen, studio-theaterzaal, restaurant en collectieve buitenruimte
Fotografie

René de Wit
Michel Kievits
Paulien Korving

Grosfeld Bekkers van der Velde
stadsarchief Breda

De geschiedenis van de plek gaat terug naar midden jaren ’50 als de brandweer van Breda zich vestigt in een nieuwe brandweerkazerne aan de Reduitlaan.

Naast de kazerne staat een slangentoren, die vanaf dat moment dienst deed als droogtoren voor de canvasslangen, als oefentoren voor evacuaties en als uitzichtpunt voor de brandwacht. Beide gebouwen zijn gebouwd in typische jaren ’50 wederopbouw architectuur met een robuuste staal en betonstructuur en bekleed met prefab betonnen panelen.

Wanneer de brandweer in 2000 vertrekt naar de nieuwbouw aan de Tramsingel komen de gebouwen leeg te staan en raakt het gebied tussen de Slingerweg en de Tramsingel in verval. In 2005 ontstaat het idee de gebouwen te herontwikkelen en een groene campus met ruimte voor onderwijs, overheid en ondernemen te maken op het voormalige exercitieterrein van de Brandweer.

De geschiedenis van de Reduitlaan gaat terug naar de 18e eeuw toen het gebied onderdeel was van de verdedigingslinie van de stad.

Een oude Reduit op het terrein herinnert tevens aan deze periode. In het ontwerp ontstaat de mogelijkheid de verre geschiedenis en de meer recente geschiedenis met elkaar te verenigen.

Naast de bestaande kazerne en de toren is vooral de oude laan met zijn monumentale bomen essentieel voor de identiteit van de groene campus.

Conceptschema’s

1. Waardevolle entiteiten
2. De slangentoren centraal
3. Naar een groen gebied
4. Reduitlaan verbindt
5. Kloeke gebouwen in het groen

De basis van de gebiedsontwikkeling wordt gevormd door een groene campus waarop zowel bestaande als nieuwe gebouwen op een schijnbaar willekeurige wijze ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn.

De gebouwen verhouden zich tot elkaar in schaal en maat waarbij de slangentoren door zijn hoogte als herkenningspunt het centrale punt vormt. De groene ruimte tussen de gebouwen en de geënsceneerde verdraaiingen van de gebouwen vormen een gelaagd decor waar verassende perspectieven en doorkijken ontstaan.

De grote hoeveelheid gebouwen en de daarbij behorende gebruikers genereren een grote hoeveelheid verkeersbewegingen en parkeerplaatsen. Uitgangspunt in het plan is dat auto’s parkeren onder de gebouwen op de campus of parkeren aan de rand van de campus om het binnengebied autovrij te houden. Het binnengebied is voor de gebruiker en biedt ruimte voor ontmoeting, sport en evenementen. In en voor de voormalige kazerne bevindt zich De centrale ontmoetingsplek van de campus; een Grand Cafe met een terras. Een plek met verschillende vergaderruimtes en een ruimte om events te organiseren.

Het faciliteren van ontmoeten en kennisdelen op campus zorgt voor sociale duurzaamheid.

Daarnaast is er in aanvang geïnvesteerd in een warmte-koudeopslag in de bodem die het merendeel van de gebouwen voorziet van energie. Alle gebouwen zijn voorzien van PV-cellen voor de opwekking van elektriciteit. De groene buitenruimte zorgt voor een gezonde verblijfsomgeving en de structuren van de gebouwen zijn opgezet volgens het principe van drager-inbouw. De slangentoren heeft door vergaande energiemaatregelen energielabel A. Het AV-Huis draagt het groenlabel van agentschap NL afgegeven door het ministerie van infrastructuur en milieu.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Bart van der Velde
Martijn van Bentum
Bart Machielsen
Jeroen Michielsen
Mark Hereijgers

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.