Thomas More Hogeschool, Rotterdam

Een nieuw hart in een bestaande patio

Een bestaand gebouw met ruimtegebrek dat niet meer optimaal aansluit bij de onderwijsfilosofie van de Thomas More Hogeschool, leidde tot de vraag naar een vernieuwing van de huisvesting aan de Stationssingel. Het ontwerp voorziet in het gedeeltelijk inbreiden van de bestaande patio met een object dat letterlijk en figuurlijk op meerdere lagen van betekenis is.

Categorie
Herbestemming, Onderwijs & Sport
Opdrachtgever
RVKO
Periode
2018 - 2020
Oppervlakte
3.800m2 (bestaand) en 543m2 (nieuw)
Programma
aula, ontmoetings- en studieruimte en extra leslokalen in bestaande gebouw
Fotografie

Michel Kievits

Van onder naar boven bestaat het nieuwe programma uit een centrale aula, een ontmoetingsruimte voor docenten en studenten en een studieruimte waar geconcentreerd en in stilte gewerkt kan worden.

De nieuwe ruimtes zijn onderling met elkaar verbonden door een interne trap en liggen in het verlengde van de verkeersruimtes in het bestaande gebouw. De inbreiding creëert ruimte in het bestaande gebouw waarmee voldaan kan worden aan de vraag naar meer onderwijslokalen.

Door de houten materialisering van zowel het interieur als het exterieur voegt het nieuwe object sfeer en warmte toe aan het bestaande gebouw. Zo is het herkenbaar en afleesbaar als het nieuwe hart van de school.

De omvang van de nieuwe volumes neemt naar boven toe af, waardoor het daglicht nog steeds diep binnendringt in het gebouw. Ook ontstaat er zo ruimte voor op de zon georiënteerde dakterrassen waar studenten en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten in de luwte van de stad.

De inbreiding wijkt door zijn abstracte vormgeving en detaillering af van het bestaande gebouw. Tegelijkertijd zoekt het verbinding door in de toon van de houten gevelafwerking en de kozijnen aan te sluiten bij de kleurstelling van de bestaande patiogevels.

Architect

Jaap Bekkers

Team

Tomas van der Borst
Joyce Taal

Adviseur installaties
De Blaay-van den Bogaard
Projectmanagement
KWK huisvestingsregisseurs
Aannemer
AVIJS Bouw & onderhoud
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.